Додик: Референдум ће бити одржан

© Sputnik / Милица МарковићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће референдум бити одржан и да о њему није разговарао са премијером Србије Александром Вучићем приликом последњег сусрета.

Додик је навео да је раније било разговора са представницима власти у Београду о референдуму и да су добијене сугестије да се он не одржи.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Не могу дa притискaм Додикa зa референдум

„Имамо најбоље односе са Србијом, чије власти, за разлику од ранијих периода, не говоре да нешто морамо да урадимо, већ дају сугестије и њихова виђења и кажу да радимо како ми мислимо да треба“, рекао је Додик за телевизију Пинк.

Сугестија из Београда је, како је признао, једна од најснажнијих које је добио, а оне из Европе је окарактерисао стереотипом који не прихвата.

Додик је рекао да су сва процедурална питања завршена око референдума и да се само бира дан који је најбољи за његово одржавање.

„Референдум ће се одржати. Сви процедурални поступци су завршени, бирамо дан који је набољи, март или април“, рекао је Додик и напоменуо да је РС на мети већ дуго и да је упорно настојање да се уруши ауторитет људи који воде њене институције, па и самих институција, а све са циљем дестабилизације РС и унитаризовања БиХ.

То се, према његовим речима, најбоље види из одлуке Уставног суда БиХ о неуставности Дана републике.

Гласачка кутија - Sputnik Србија
Референдум — да или не

„Никада се није одустало од демонтаже РС, то је само било питање када ће доћи на дневни ред. Уставни суд има девет судија, од којих су тројица странци и шест домаћи. Ту већину против РС увек чине три странца и два Бошњака и тако је било и у вези одлуке о Дану републике“, рекао је Додик.

Он је подсетио да је Скупштина РС већ рекла да не жели да реализује одлуку Уставног суда, јер ће уколико се промени датум бити промењен и карактер РС.

Опозиција је, према његовим речима, против референдума о суду и тужилаштву БиХ, који су противуставно створени одлукама високих представника, јер је подлегла атмосфери коју су креирали странци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала