Иран ослободио америчке маринце

© REUTERS / Hamad I Mohammed/FilesАмеричка поморска гарда
Америчка поморска гарда - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранске власти су ослободиле америчке маринце који су приведени због повреде територијалних вода Ирана, јавили су државни медији.
Амерички бродови - Sputnik Србија
Амерички бродови „њушкали“ по Персијском заливу

Начелник генералштаба иранске војске Хасан Фирузабади изјавио је раније данас да би задржавање два америчка патролна брода и десет морнара требало да буде лекција члановима америчког Конгреса који покушавају да уведу Ирану нове санкције.

„Инцидент у Персијском заливу, који највероватније неће бити последња грешка америчких снага у том региону, требало би да буде лекција онима који су склони изазивању проблема у америчком Конгресу“, рекао је Фирузабади, јавила је новинска агенција Тансим, пренео је Ројтерс.

Поморски командант Иранске револуционарне гарде Али Фадави изјавио је раније данас да ће 10 америчких морнара, које је Гарда задржала пошто су повредили иранске територијалне воде, вероватно бити убрзо пуштени.

„Коначни налог ће ускоро бити издат и они ће вероватно бити пуштени“, рекао је он државној телевизији, додавши да је истрагом утврђено да амерички морнари нису зашли у иранске воде у непријатељском циљу нити ради шпијунаже, пренеле су агенције.

Како је прецизирао, истрагом Гарде је утврђено да су морнари скренули у иранске воде због поквареног навигационог система.

​Гарда је јутрос саопштила да је Техеран затражио од САД извињење након што су иранске власти јуче задржале америчке морнаре и њихова два мала патролна брода због повреде територијалних вода Ирана.

Амерички званичници су саопштили да им је Техеран изнео уверавања да ће посада и бродови бити брзо и безбедно враћени у САД.

Морнари су провели ноћ у иранској бази на острву Фарси у Персијском заливу, а очекује се да ће данас бити пребачени на амерички брод у том региону.

Портпарол Пентагона Питер Кук рекао је да су се бродови кретали између Кувајта и Бахреина када су САД изгубиле контакт са њима.

До овог инцидента је дошло у тренутку када су појачане тензије између Вашингтона и Техерана, а само неколико сати пре него што је амерички председник Барак Обама одржао говор о стању нације пред Конгресом и јавношћу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала