Први цвет у космосу — корак ближе ка Марсу (фото, видео)

© Фото : Scott Kelly's twitterЦвеће у космосу
Цвеће у космосу - Sputnik Србија
Пратите нас
Прва биљка је процветала на Међународној свемирској станици, што је према речима челника НАСА, корак ка једном од најамбициознијих задатака данашњице — путовању човека на Марс.

Међутим, након што је астронаут Скот Кели објавио фотографију процветале биљке на свом твитер налогу, јавност је убрзо приметила буђ на листовима што је изазвало скепсу да је експеримент доживео фијаско.

​„Наше биљке не изгледају превише добро. Можда би то могло да изазове проблеме на Марсу. Пренећу то мом колеги Марку Ватнију“, написао је Кели на Твитеру.

Челници НАСА су убрзо саопштили да буђ не представља крај експеримента, већ да је то један од потенцијалних резултата помоћу којег се изучава живот организама у бестежинском стању.

„Сматрам да смо добили много информација из тог експеримента. Много смо схватили о биљкама и течностима, као и о томе како направити везу између земље у којој биљке расту космоса“, рекао је шеф научног пројекта „Веги“ доктор Џоја Маса.

Лансирање свемирске летелице „Сојуз ТМС-17М“ са космодрома Бајконур - Sputnik Србија
„Сојуз ТМ-19М“ са новом посадом МКС стартовао са Бајконура (видео)

„Веги“ је заједнички пројекат НАСА и компаније „Орбитал технолоџис“.

Систем за гајење биљака на Међународној свемирској станици величине је микроталасне пећнице која би у будућности требало да игра кључну улогу у снабдевању храном приликом дугачких путовања, међу којима је и путовање на Марс.

Проблем је настао након што су научници приметили гутацију, односно издвајање воде из биљака преко капљица на листовима. То значи да је спољњи притисак утицао на воду да избије напоље, а листови су због епинастије (убрзаног раста листова са горње стране) почели да се криве. Све то су последице превеликог наводњавања корена биљке, што је довело и до нарушавања циркулације ваздуха.

Тренутно се ради на проналаску решења проблема, кажу научници.

„Приликом дугих путовања астронаути треба да знају шта да раде уколико се тако нешто догоди, односно да ли да одстране оболеле листове или да промене начин поливања“, наводе челници пројекта.

​Скот Кели, који активно учествује у пројекту „Веги“, нешто касније објавио је фотографију процветале циније.

„Да, у космосу постоје и други облици живота“, нашалио се он на Твитеру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала