Кратка прича о добру — она је платила највећу цену

Пратите нас
У данашњем времену, у којем се људи све више отуђују од пријатеља, од најближих људи, па чак и од породице, представљамо вам причу која враћа наду и показује да само од нас самих зависи које ћемо вредности величати. Увек ће се наћи неко ко ће то знати да награди.

Продавац је стајао за тезгом продавнице и расејано гледао на улицу. Једна мала девојчица је пришла продавници, буквално се залепивши за излог. Када је нашла оно што је тражила, њене очи заблисташе од одушевљења. Ушла је у продавницу и замолила да јој покажу перле од тиркиза.

— Желим да купим те перле сестри. Да ли имате и лепо паковање за њих?— питала је девојчица.

Власник дућана неповерљиво је погледао девојчицу и упитао:

— А колико имаш новца?

Девојчица је извадила из џепа марамицу, одмотала је и испразнила на тезгу прегршт ситнине. Са надом у гласу, запитала је:

— Је ли ово довољно?

Тамо је било свега неколико ситних новчића, али девојчица је надахнуто наставила:

— Знате, ја желим да поклоним нешто својој старијој сестри. Наша мама је давно умрла, и од тада се она брине о нама. За себе јој уопште не остаје времена. Данас јој је рођендан и ја сам убеђена да би она била срећна да добије такве перле, оне јој врло пристају уз боју очију.

Човек је узео перле, зашао у унутрашњост продавнице, донео кутијицу, сместио у њу тиркиз, обмотао траком и завезао машну.

— Узми! — рече девојчици. — И носи пажљиво!

Девојчица је истрчала из продавнице и радосно пожурила кући. Крајем радног дана, праг те исте продавнице је прекорачила лепа млада девојка. Власник дућана одмах је запазио малу породичну сличност са маленом посетитељком, која је купила перле тог дана. Она је извадила из торбице и ставила на тезгу кутијицу познату продавцу, а затим папирно паковање и развезану машну.

— Ове перле су купљене овде? Колико су коштале?

— А! — узвикнуо је власник. — Цена било које робе у мом дућану је увек тајни договор између мене и купца. 

Девојка је изјавила:

— Али моја сестра је имала свега неколико новчића. Да ли су перле од правог тиркиза? Оне су сигурно доста скупе. Ми то не можемо да приуштимо.

Човек је пришао тезги, узео бисере, са нежношћу и топлотом их поново упаковао, предао девојци и рекао:

— Она је платила највећу цену, већу него што би могао да плати било који одрасли — она је дала све што је имала.

Тишина је испунила малени дућан, и две сузе скотрљале су се низ лице девојке, која је у рукама притискала малени завежљај…

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала