Русија и Катар заједнички до политичког решења за Сирију

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и емир Катара Тамим бин Хамад Ал Тани
Руски председник Владимир Путин и емир Катара Тамим бин Хамад Ал Тани - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин и емир Катара Тамим бин Хамад ел Тани договорили су се на састанку у Москви да ће интензивирати напоре како би се пронашло политичко решење сиријског конфликта и ставила тачка на дугогодишње крвопролиће, изјавио је шеф катарске дипломатије Халед ел Атија.

Он је истакао да је главни циљ да сиријски народ самостално искаже своју вољу, као и да је за то неопходна подршка свих арапских земаља и других међународних играча.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Катар је важан фактор на Блиском истоку

„Кочење процеса проналаска политичког решења води ка додатној компликацији ситуације. Потврдили смо да је религиозна подела неприхватљива“, рекао је Атија.

Катарски министар је нагласио да Доха не подржава никакву форму насиља и тероризма, а како би се ставила тачка на тероризам, потребно је вратити грађанима њихова пуна права.

Истовремено, руски и катарски званичници сагласни су да Блиски исток мора постати зона ослобођена од оружја за масовно уништење.

Они су изразили наду да ће сиријски преговори почети већ крајем јануара, као што је то договорено на последњим преговорима о Сирији у Бечу.

Стабилност на енергетском тржишту

Катар и Русија сагласни су да је за стабилност на енергетском тржишту неопходан дијалог свих произвођача и корисника енергената, рекао је Атија.

Поред тога, Русија и Катар ће наставити да јачају сарадњу по питању трговине течним природним гасом.

Сиријска војска се бори у Латакији - Sputnik Србија
Сирија: Рака — следећа станица

„Шефови Русије и Катара потврдили су да је неопходно достићи те циљеве о којима је одлучио Форум земаља извозница гаса“, закључио је катарски министар.

Ефективнија борба против тероризма

Путин и Атија су договорили конкретне кораке како би повећали ефикасност борбе против тероризма, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, велика пажња била је посвећена ситуацији у Сирији, Јемену, Либији, али и у другим земљама Бликог истока.

„Договорени су конкретни кораци како би се повећала ефикасност у борби против тероризма. И Русија и Катар ће наставити да се залажу како би се осигурао максималан резултат“, рекао је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала