Солун: Сузавцем на пољопривреднике

© AFP 2023 / SAKIS MITROLIDISПротест фармера, Грчка
Протест фармера, Грчка - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде грчких фармера изашло је данас на протест на северу Грчке против реформи пензионог система, саопштила је грчка полиција. Око 5.000 пољопривредника учествовало је на протесту у Солуну, а полиција је употребила сузавац да би их спречила у покушају да уђу на сајам пољопривреде у том граду, преноси АФП.

Министар пољопривреде Вангелис Апостолоу, који је требало да отвори сајам, отказао је долазак.

Неки од демонстраната носили су сандук са сликом премијера Алексиса Ципраса, јавио је АФП.

Грчки новинари прикључили су се раније данас штрајку адвоката, лекара, новинара и других радника против непопуларног плана за реформу пензионог система.

Новинари не објављују вести, новински сајтови не каче нове информације, а сутрашња издања новина се неће штампати.

Критичари указују да ће реформа довести до драстичног смањења плата, пренео је АП.

Протест фармера у Бриселу - Sputnik Србија
Немачки фармери позивају ЕУ да ревидира санкције против Русије

У штрајку су и превозници трајекта, нотари и пољопривредници.

Грчки премијер Алексис Ципрас стао је у уторак у одбрану непопуларног плана за реформу пензионог система, уз обећање да ће избећи нове резове, док се протести против мера које од Грчке захтевају кредитори шире земљом.

Ципрас је на специјалној седници парламента рекао да се пензиони систем Грчке суочава са колапсом уколико брза корективна акција не буде предузета.

Он је истакао да реформом неће бити нових смањења основице пензија, које су у више наврата резане од почетка финансијске кризе у Грчкој.

Међународни кредитори, чији су зајмови одржавали Грчку од средине 2010, захтевају од ове државе свеобухватну реформу пензионог система.

Предложене промене водиће до великих повећања доприноса за социјално осигурање, што ће највише погодити самосталне делатности и пољопривреднике, који кажу да ће више од три четвртине њихових прихода одлазити на пензионе фондове и порезе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала