Влада ХДЗ-а и Моста: Ако је овако на „меденом месецу“...

© Фото : Youtube/Al Jazeera BalkansДавор Ђенеро
Давор Ђенеро - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
После двадесетчетворосатног натезања треба ли министар бранитеља Мијо Црноја да поднесе оставку, он је ипак то урадио. То је поткопало популарност тек изабране владе чији су се чланови показали као лоши доносиоци одлука, али и поставило питање може ли влада у актуелном саставу опстати.

То је немогуће предвидети. Ову коалицију чине људи који немају политичког искуства и људи о којима знамо премало да бисмо могли да проценимо како ће се понашати у наредном раздобљу, каже за Спутњик хрватски аналитичар Давор Ђенеро.

— Ако се буду понашали рационално, онда ће настојати да што дуже остану унутар администрације, јер за Мост било какво расписивање ранијих избора може да представља тежак политички ударац. Они су већ изгубили део популарности и подршке које су уживали у време избора. Само успех администрације њима може осигурати опстанак у политичкој арени. Из искуства знамо да политичари често доносе ирационалне политичке одлуке које је немогуће предвидети, а поготово неискусни политичари инклинирају доношењу ирационалних политичких одлука.

Мијо Црноја - Sputnik Србија
Црноја поднео оставку

Зашто је било потребно толико времена за смену министра Црноје?

— То је највећи проблем у овој ситуацији. Господин Црноја је, онда када је откривено да не живи онде где је пријављен, и да због тога настају разлике у начину обрачуна пореза, морао сâм да поднесе оставку. То се на крају догодило, али због тога што није пресечено у истом тренутку, Влада је 24 сата губила подршку. Део ауторитета је, притом, губио председник владе, којем је у првим данима након њеног формирања почела озбиљно да расте популарност. Оно што је он декларисао као принцип рада америчком узречицом „буди миран и управљај“, у овом случају је било доведено у питање. На крају се завршило онако како је морало да се заврши, али чињеница да се у овом случају расправљало сате и сате у самом врху власти, да је председник владе са тиме губио време, није добро за владу која ће имати јако пуно посла, која би требало да је сада на својеврсном „меденом месецу“ са бирачким телом, а коју врло брзо, до краја овог месеца, чекају врло озбиљни изазови, јер је потребно усвојити рестриктивни буџет за идућу годину.

Хрватски Сабор - Sputnik Србија
Хрватска влада је пала — морално

Колико је заправо хрватска влада изгубила, не само у временском већ и у моралном смислу, одуговлачећи са Црнојином сменом?

— У моралном смислу, на крају, није изгубила, због тога што је донесена једина одлука која се могла донети. Оно што је проблем је што се владајући нису показали као добри доносиоци одлука. Влада је тело извршне власти, и она мора доносити одлуке брзо и одлучно.

Како оцењујете састав хрватске владе?

— Када гледамо састав владе, видећемо да је део министарстава изразито добро екипиран, да је у влади неколико људи који су доиста образовани на начин на који је потребно да буду образовани тренутни носиоци власти. Пре свега мислим на председника владе, министра финансија, министра пољопривреде, министра еколошке заштите. Неки други ресори су битно потцењени и оно што Хрватској тренутно фали је то што нема особе која би снажно гурала предузетништво. То није министар привреде. Човек кога су поставили за министра мале привреде био би добар министар енергетике, али видећемо како ће се снаћи. Тако да влада има својих јаких, али и својих слабих тачака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала