САД знају за акције Турске у Сирији

© AP Photo / Manuel Balce CenetaСекретар за штампу Министарства одбране САД, адмирал Џон Кирби
Секретар за штампу Министарства одбране САД,  адмирал Џон Кирби - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент САД је упознат с војним мерама које Турска предузима на граници са Сиријом, али није спреман да их коментарише, изјавио је у четвртак званични представник те институције Џон Кирби.

„Знамо да Турска предузима акције у области своје границе са Сиријом како би обезбедила део од 98 километара који је проблематичан“, рекао је Кирби.

Он је, међутим, навео да није спреман да коментарише ове акције.

Ловци-бомбардери Су-25 - Sputnik Србија
Турска планира војну инвазију на Сирију

„Нисам спреман да коментаришем чак ни акције америчке војске“, додао је Кирби који је донедавно обављао сличну дужност у Пентагону. 

Новинари су приметили да је Кирбијева претходница, Џен Псаки, која је била званични представник Стејт департмента, без устезања говорила о акцијама Русије на својој територији у области границе с Украјином.

Кирби није дао јасан одговор на ову примедбу. „Чињеница је да је Турска партнер у антитерористичкој коалицији. Тачка!“, рекао је Кирби. 

Званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао је раније у четвртак да постоје озбиљне основе да се верује да Турска припрема војну инвазију на Сирију. 

Британски премијер Дејвид Камерун за говорницом а иза њега је немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Донаторска конференција — цинизам према Сирији

Он је подсетио да је Министарство одбране међународној заједници представило необориве видео-доказе на којима се види да турска артиљерија гађа сиријска насеља на северу Латакије. 

Џон Кирби је, такође, изјавио да америчке власти и даље сматрају да је Русија усмерена на политичко решавање кризе у Сирији. 

„Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у разговору са државним секретаром Џоном Керијем јуче изјавио да постоји воља за политичко решавање кризе. Надамо се да ће резултат бити управо такав“. 

Кирби је поновио став Вашингтона да руски бомбардери у Сирији у великој мери бомбардују положаје опозиције уместо терориста ДАЕШ-а. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала