Обама и Си Ђинпинг позвају свет да одговори Северној Кореји

© AFP 2023 / Andy WongАмерички председник Барак Обама и кинески председник Кси Ђинпинг у Пекингу 12. новембра 2014.
Амерички председник Барак Обама и кинески председник Кси Ђинпинг у Пекингу 12. новембра 2014. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама и председник Кине Си Ђинпинг позвали су светску заједницу да одговори на провокације Северне Кореје, укључујући планирано тестирање балистичке ракете, саопштила је Бела кућа.
Ракета приказана на митингу у Северној Кореји - Sputnik Србија
Северна Кореја спремна за лансирање ракете дугог домета

„Лидери су истакли да неће пристати да Северну Кореју прогласе државом с нуклеарним оружјем. Они су се (у телефонском разговору) сложили у оцени да је планирано тестирање балистичке ракете у Северној Кореји противно бројним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација и да је реч о новој провокацији и покушају дестабилизације“, наведено је у саопштењу. 

„Лидери су нагласили да је важно да међународна заједница пружи чврст и јединствен одговор на провокације Северне Кореје, укључујући и резолуције Савета безбедности УН“, навела је Бела кућа. 

Лидери САД и Кине потврдили су, такође, да се залажу за денуклеаризацију Корејског полуострва.

Северна Кореја је 6. јануара извела нуклеарно тестирање, саопштивши да је реч о хидрогенској бомби. Стручњаци нису дошли до једногласног закључка да је реч о хидрогенској бомби, али су потврдили да је извршена нуклеарна проба.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала