Како је Елизабетин црни брилијант доспео у Русију

© AFP 2023Елизабет Тејлор
Елизабет Тејлор - Sputnik Србија
Пратите нас
Уникатни црни брилијант Елизабет Тејлор, вредан 2,1 милион долара, изненада се „појавио“ у Русији. Драгоцени камен, један од најређих на свету, сада је у власништву руског фото-модела и списатељице Јане Гривковске. Како се шушка, добила га је на поклон од једног свог обожаваоца.

Судећи по гласинама, црни дијамант од 102,84 карата дргоцени је поклон руског олигарха Андреја Марченка, који је богатство стекао у грађевини и убраја се међу најбогатије људе у својој земљи.

Дијаманти - Sputnik Србија
Хоће ли свету понестати дијаманата

Наводно, олигарх је заљубљеник у књиге ове руске списатељице, која је прошле године понела титулу — „Најлепша руска списатељица“, па је желео да јој се на такав начин захвали.

Цела прича је изашла у јавност након што је Гриковска шокирала запослене у једном московском јувелирском салону, када се појавила са овим луксузним и екслузивним каменом. Директор радње у први мах није веровао у аутентичност дијаманта и затражио је од власнице сертификат, који потврђује аутентичност, порекло, тржишну вредност, а такође и право о власништву. И добио је све — „црно на бело“. Несвакидашњи црни дијамант купљен је на аукцији за 2.139.000 долара и припадао је колекцији легендарне глумице.

„Нама нису потребни проблеми са законом. Ради се о томе да су тако крупни брилијанти у природи права реткост, они су сви веома добро познати професионалцима — половина њих се налази у колекцијама музеја, а друга половина је описана у каталозима“, објаснио је директор те московске јувелирске радње.

© Фото : FB/grivkovskaaЈанa Гривковскa
Јанa Гривковскa - Sputnik Србија
Јанa Гривковскa

Гриковска, која је припадница московског високог друштва, дошла је у јувелирницу како би од драгоценог камена направила прстен или га урамила, да би га увек носила са собом.

„То је успомена од драгог човека. Нисам знала шта да радим са тако великим поклоном. Мислила сам да га ставим у некакав рам или да направим прстен, како бих могла све време да га носим са собом“, образложила је она јувелирима.

Они, међутим, нису могли ништа да ураде са тако великим брилијантом.

Према речима експерата, такав камен је веома редак и зато се упоређује са екслузивним и познатим примерцима какав је „Црни брилијант Де Гризогоно" од 83,39 карата, који вреди 1,2 милиона долара и заузима 10. место на листи најлепших и најскупљих дијаманата на свету.    

Дијамант - Sputnik Србија
Пронађен нови тип дијаманта у замрзнутој лави вулкана Толбачик

Елизабет Тејлор је пратио глас да је жена која воли мушкарце и луксузни накит. Била је позната као страствени заљубљеник у дијаманте, а њени мужеви су то знали.

Прича се да је Ричард Бартон обасипао своју жену најскупљим и најпознатијим примерцима. Њена дијамантска колекција, према неким проценама, „тежила“ је више од 150 милиона долара. 

Није, међутим, познато да ли је и овај црни дијамант добила на поклон од Бартона, за кога се два пута удавала, или од неког другог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала