Мендељејев — 182 године од рођења руског научника

© Sputnik / Ф. Блумбах / Уђи у базу фотографијаДмитриј Мендељејев
Дмитриј Мендељејев - Sputnik Србија
Пратите нас
На данашњи дан пре 182 године родио се чувени руски хемичар и један од стваралаца Периодног система елемената Дмитриј Менедљејев.

Дмитриј Иванович Мендељејев рођен је 8. фебруара 1834. године у Тобољску и остао је запамћен као творац најсавршенијег класификационог система у природним наукама. Његов принцип послужио је као кључ за откривање скоро свих радиоактивних елемената са великим бројем изотопа.

Периодични систем елемената - Sputnik Србија
Нови хемијски елемент добиће назив по Јапану

Све до 1863. свет је познавао само 56 елемената. Напредак у науци текао је тако што је сваке године откриван по један нови елемент. У то време, Мендељејев је у сну у ком је видео све хемијске елементе како падају на своје место у табели у складу са својим хемијским својствима дошао на идеју да направи Периодни систем елемената. Објавио га је у књизи „Однос између својстава и атомских тежина елемената“.

Поред Периодног система елемената, Мендељејев је пуно писао о хемији, а његова најпознатија књига засигурно је „Принципи хемије“ коју је писао од 1868. до 1870. Она је потом преведена на многе светске језике.

Мендељејев је заслужан и за откриће оптималне количине алкохола у руској вотки — 38 одсто. Међутим, пошто се тада вотка, као и друга алкохолна пића, опорезивала на основу процента алкохола у њима, ради лакшег прорачуна у стандарде је уведен удео од 40 одсто. 

Гоогле је као данашњи „дудл“ објавио његову прву верзију таблице из 1869. године. 

© Google/screenshotМендељејев на Гуглу
Мендељејев на Гуглу - Sputnik Србија
Мендељејев на Гуглу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала