Николић: Ватикан не жури са канонизацијом Степинца

© Tanjug / Марко ЂоковићПредседник Србије Томислав Николић
Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ватикан неће журити са одлуком о канонизацији кардинала Алојзија Степинца, изјавио је председник Србије Томислав Николић, који је у октобру са поглаваром Римокатоличке цркве разговарао о тој и другим темама значајним за односе Београда и Ватикана.

Николић каже да је канонизација Степинца проблем у односима Католичке и Српске православне цркве, те да је током тадашњег боравка у Ватикану папи Фрањи рекао:

Хрватски кардинал и загребачки  надбискуп Јосип Бозанић - Sputnik Србија
Хрватски кардинал: Степинац је лице милосрђа

„Нажалост, када је Ватикан прогласио све католике у бившој Југославији за Хрвате, осим Словенаца, тада је дошло до тога да када се сукобе Хрвати и Срби, сукобе се и две цркве. Утицало је то и на однос према цркви… А о Степинцу сам рекао све што знам. Драгоцено је било то што је папа рекао да ће да формира комисију“, навео је председник и додао да је захвалио папи на томе што о питању које је искључиво у њиховој надлежности желе да разговарају и са СПЦ.

На то му је, каже, папа одговорио:

„Не, не, не. Ако би СПЦ била против канонизације Степинца, а ја мислим да би била, онда би то био први светац у хришћанству кога једна црква не би признала. Мени то не треба“.

Чињеницу да Ватикан неће журити са канонизацијом Степинца, Николић тумачи као знак да су „они (Ватикан) свесни грешака“.

Председник Србије је у синоћном интервјуу Првој ТВ рекао да се, нажалост, судећи према писању медија, сав његов труд у вези са тим свео на то да ми чекамо да се патријарх московски изјасни о томе да ли ће се срести наш патријарх и папа.

Испало је, каже, да ми зависимо од московског патријарха, а не зависмо, јер српска црква је аутокефална.

„Ако се патријарх московски и целе Русије среће са папом, зашто се наши не би сретали, или зашто се наши не би сретали ако се патријарх московски не среће са папом…“, запитао је председник Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала