Давутоглу: Курди одговорни за терористички напад

© REUTERS / Gleb GaranichПремијер Турске Ахмет Давутоглу
Премијер Турске Ахмет Давутоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Турске Ахмет Давутоглу изјавио је да је девет особа ухапшено због напада у Анкари, у којем је погинуло најмање 28 особа, а више десетина их је рањено.

Давутоглу је рекао да су идентификовани извршиоци напада и оптужио „Народну заштитну јединицу“, војне снаге Западног Курдистана у Сирији, да су извршиле напад у сарадњи са турском Радничком партијом Курдистана, пренео је Ројтерс.

Анкара - Sputnik Србија
За напад у Анкари осумњичен избеглица из Сирије

Он је потврдио да је бомбаш који је извршио напад у Анкари из Сирије, јавио је АФП.

Провладин лист „Јени шафак“ објавио је данас да је Сиријац, идентификован на основу отисака прстију, извршио бомбашки напад у центру Анкаре у којем је погинуло 28, а рањена 61 особа.

Према наводима листа, бомбаш је идентификован као Салих Неџар за ког се верује да је у Турску ушао са избеглицама из Сирије.

Њему су по уласку у земљу узети отисци прстију и тако га је полиција идентификовала, објављено је на сајту „Јени шафака“.

Како се наводи, аутомобил којим је извршен напад у центру Анкаре, где су смештени Генералштаб, Парламент и друге владине зграде, рентиран је пре око две недеље у Измиру, на западу Турске.

Засад нико није преузео одговорност за јучерашњи напад, али безбедносни турски званичници наводе да постоје индиције да иза њега стоје курдски екстремисти из забрањене Радничке партије Курдистана.

Терористички напад у Анкари - Sputnik Србија
Терористички напад у Анкари, најмање 28 мртвих (видео, фото)

Безбедносни извори из југоисточне Турске, већински насељене Курдима, верују међутим да иза експлозије стоји ДАЕШ, додаје британска агенција.

Експлозија у центру Анкаре је изазвана бомбом подметнутом у аутомобил која је активирана када је туда прошао комби који је превозио војно особље, рекао је гувернер Анкаре Мехмет Киликлар.

Портпарол владајуће Партије правде и развоја Омер Челик написао је на Твитеру да је да та експлозија у близини Парламента, зграда Владе и Војног генералштаба, представља „акт тероризма“.

Турска телевизија НТВ јавила је да се експлозија догодила у време најгушћег саобраћаја, док су се људи враћали са посла, а возило је експлодирало у близни седишта војске док је поред њега пролазио комби са војницима, преноси АП.

Због тог напада Давутоглу је одложио планирани пут у Брисел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала