Србија и Русија потписују споразум о социјалном осигурању

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је у Нишу да је већ парафиран споразум о социјалном осигурању са Руском Федерацијом и да ће у току ове године бити потписан.

„Они који нам држе лекције о сарадњи са Руском Федерацијом нису за време своје власти успели да потпишу споразум о социјалном осигурању са Руском Федерацијом, а ми смо то успели за годину и по дана рада овог министарства“, рекао је Вулин после посете Српско–руском хуманитарном центру у Нишу.

Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија
Русија тражи више од 10.000 радника из Србије

Министар је истакао да се тако сарађује са Руском Федерацијом, да се тако чува пријатељство, води рачуна о својој земљи и о њеним пријатељима.

„Парафирали смо споразум који ће штитити наше раднике, али раднике из Руске Федерације који живе и раде у Србији. Чуваћемо њихова пензиона и социјална права и здравствено ће бити заштићени“, рекао је Вулин.

Навео је да не зна зашто такав споразум није био потписан у последњих 16 година, од 2000. године.

„Онима који се усуђују да лицемерно причају о споразуму са НАТО пактом који су сами потписали није пало на памет да се потруде да са Руском Федерацијом потпишу овај споразум. Ја сам бескрајно поносан што смо ми то постигли за мање од годину и по дана“, рекао је министар и нагласио да је премијер Александар Вучић лично инсистирао да тај споразум буде постигнут.

© Sputnik / Сенка МилошРуско-српски хуманитарни центар у Нишу
Руско-српски хуманитарни центар у Нишу - Sputnik Србија
Руско-српски хуманитарни центар у Нишу

Вулин је поручио да Србија не улази ни у један војни споразум, да је војно неутрална и да се не додворава никоме.

„Наши руски пријатељи од нас не траже додворавање. Они су овде дошли да траже партнере и нашли су партнере и пријатеље. Нашли су државу која води рачуна о својим интересима, којој није у интересу да уведе санкције Руској Федерацији, а којој јесте у интересу да сарађује и са Европом и са Руском Федерацијом“, рекао је Вулин новинарима.

Он је поновио да Србија неће постати члан ниједног војног савеза.

Ускоро повластице и за руске хуманитарце

Вулин је најавио да ће се о привилегијама за руске хуманитарце у Србији разговарати приликом посете премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева нашој земљи.

Упитан да ли ће припадницима Руског хуманитарног центра у Србији бити дате исте привилегије као што предвиђа споразум са НАТО–ом, Вулин је одговорио да они никада нису тражили било какве привилегије и нису тиме условљавали своју помоћ, али да ће се о томе разговарати приликом посете председника Владе Русије.

„Држава Србија је захвална и спремна да учини све да се људи у Српско–руском хуманитарном центру добро осећају и да буду заштићени на сваки начин“, рекао је Вулин новинарима након обиласка тог центра у Нишу.

Српско-Руски хуманитарни центар (СРХЦ) предали Србији три дизел-генератора - Sputnik Србија
Русија наставља да помаже Србији

Он је нагласио да пријатељи из Српско–руског хуманитарног центра никада „нису условљавали своју помоћ привилегијама или тражили да нешто од нас добију, они су увек питали шта нам је потребно", рекао је Вулин.

Према његовим речима, о томе ће се разговарати „и ја сам сигуран да ћемо за време посете председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева успети да регулишемо и то“.

„Данас је прилика да видите да је ово цивилни центар, да није никаква војна база“, истакао је Вулин и нагласио да је тај центар увек Србији помагао кад год јој је то било потребно и кад су биле поплаве и сада са мигрантима.

„Они сада помажу људима који чак немају никакве везе са нама. Они нису држављани Србије. То су Сиријци, Пакистанци, невољници који се налазе овде“, рекао је Вулин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала