Фронтекс: Готово немогуће вратити избеглице у Турску

© AFP 2023 / Patrik StollarzИзбеглице из Сирије у Немачкој
Избеглице из Сирије у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Новопридошли мигранти који не испуњавају услове за добијање азила и који се сматрају економским мигрантима требало би да напусте Грчку у року од месец дана, каже шеф Фронтекса.

Шеф европске пограничне агенције Фронтекс Фабрис Легери каже да се показује да је готово немогуће вратити натраг у Турску избеглице које су стигле у Грчку, а не испуњавају услове за добијање азила у Европској унији.

Легери је навео да би новопридошлице које не испуњавају услове за добијање азила и који се сматрају економским мигрантима требало да напусте Грчку у року од месец дана, пренела је агенција АП.

Будући да велика већина њих у Грчку стиже чамцима из Турске, то би значило да би их требало вратити у Турску, рекао је Легери.

„Али практично ниједан мигрант не може да буде враћен у Турску“, упозорио је шеф Фронтекса и навео да, будући да ниједна земља не прима нежељене економске мигранте, вероватно је да ће они сви остати у Грчкој.

Лидери ЕУ траже начине да подстакну званичну Анкару да испуни обећање да ће предузети мере за смањење броја миграната који покушавају да се докопају Грчке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала