Савет Европе: Неопходно одржавати везе с Русијом

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINСавет Европе
Савет Европе - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је незаменљиви члан европског друштва и у садашњим условима неопходно је наставити дијалог с Москвом о подршци европској безбедности, изјавио је у петак генерални секретар Савета Европе Торбјерн Јагланд.

„Европска стабилност данас је угрожена и у вези с тим неопходно је сарађивати ради заштите и даљег развоја наших заједничких стандарда и циљева који су основа за дијалог. Савет Европе је најважнија европска платформа за дијалог, и Русија је незаменљиви члан овог друштва“, пише у поруци генералног секретара прочитаној на вечери посвећеној 20. годишњици ступања Русије у организацију. 

Заставе ЕУ и Русије - Sputnik Србија
Време је да ЕУ престане за све да криви Русију

Он је подсетио да је пре 20 година Русија постала 39. чланица Савета Европе и додао да је тај догађај био „важна прекретница“ у стварању „данашњег европског облика“ ове организације. 

Према мишљењу генералног секретара, један од најважнијих момената у протеклим годинама био је то што је Москва ратификовала веома важан документ — Конвенцију о заштити људских права, као и 60 основних докумената Савета Европе.

Јагланд је додао да Европска унија и Русија и даље имају извесне несугласице, али је рекао да се нада да ће „досадашње искуство у сарадњи помоћи да се пронађу узајамно прихватљива решења“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала