Шешељ: Вучић ће одлучити о мом изручењу

© Sputnik / Радоје ПантовићВојислав Шешељ
Војислав Шешељ - Sputnik Србија
Пратите нас
Моју жалбу решава Врховни касациони суд, ако после тога донесу одлуку о испоручењу, дефинитивну одлуку доноси министар правде Никола Селаковић. Али је премијер Србије Александара Вучић и сам рекао да ће донети ту одлуку, изјавио је лидер радикала.
Војислав Шешељ - Sputnik Србија
Шешељ: Почео поступак мог изручења Хагу

Председник СРС-а Војислав Шешељ добио је позив Вишег суда у Београду да се 10. марта јави у ту институцију као окривљени по захтеву из Хашког трибунала, који захтева да се Шешељ врати у Трибунал 31. марта ради изрицања пресуде.

Лидер СРС-а је у изјави за Спутњик рекао да ће се одазвати позиву суда, и да ће том приликом изнети своје противљење испоруци Хашком трибуналу и аргументе на којима то заснива.

„Имам снажне аргументе. Ако суд пресуди да ме испоручује, ја имам право жалбе. Цео поступак укупно траје око две недеље. Могуће је да буде и нека расправа, после чега ће суд, када се то заврши, донети пресуду, за шта му треба неколико дана.

„Такав процес води обично судија појединац. Када будем добио пресуду, мислим да имам три дана да поднесем жалбу. Моју жалбу решава Врховни касациони суд. Ако после тога донесу одлуку о испоручењу, дефинитивну одлуку доноси министар правде Никола Селаковић. Али је и премијер Србије Александара Вучић сам рекао да ће донети ту одлуку“, објашњава Шешељ.

Он каже да не жели да се бави тиме шта ће ко да одлучи, него акценат ставља на предизборну кампању и велики митинг, што и планира његова странка. „Оно што не зависи од моје воље — о томе нећу уопште да разбијам главу“, изричит је Шешељ.

Шешељ је рекао  да ће тражити да му се омогући да јавно изнесе доказе о томе зашто је његово испоручивање Хагу противправно и истакао да ће се позвати на Европску конвенцију о људским правима, чији је Србија потписник, а која гарантује право на фер суђење. О томе како ће се понашати уколико дође до поступка изручења, Шешељ је рекао да ће пружати пасивни отпор. „Мораће да ме носе на аеродром, нећу се тући са полицијом, а ако мене полиција буде тукла, ја ћу наћи начин да вам то дојавим“, рекао је Шешељ, и додао да неће позивати присталице да му помогну да не оде у Хаг.

Шта ће странка радити по његовом изручивању, одлучиваће страначки органи, додао је Шешељ. На питање да ли заиста очекује да ће бити испоручен, Шешељ је рекао да верује да је власт на тешким мукама и да је премијер Александар Вучић свестан шта би то за њега значило, али да не зна како ће премијер реаговати, односно да ли ће бити „један од оних који су испоручивали Србе Хагу“.

Хашки суд затражио је још у мају прошле године да се Шешељ поново ухапси и изручи Хагу, а Виши суд треба да одлучи о испуњености услова за његово изручење.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала