Има ли некога тамо: Уловљени тајанствени „сигнали ванземаљаца“ (видео)

© AP Photo / dpa,Stephan JansenСателитска антена, снимљена у немачкој обавештајној агенцији БНД у јуну 2014.
Сателитска антена, снимљена у немачкој обавештајној агенцији БНД у јуну 2014. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тајанствени радио-сигнали, који су недавно пронађени у далекој галаксији, постали су још мистичнији с обзиром на то да су астрономи поново регистровали један такозвани „сигнал ванземаљаца“, што ставља под сумњу целокупну теорију о њиховој непериодичности, наводи лист „Нејчер“.

via GIPHY

Тајанствене сигнале први пут су случајно открили аустралијски астрономи 2007. године приликом посматрања неутронских звезда, односно пулсара.

Научници су наредних година успели да пронађу трагове још девет сличних сигнала, што их је навело да помисле да су они вештачког порекла, те да су можда дошли од ванземаљаца.

НЛО - Sputnik Србија
Објављен снимак НЛО

Међутим, откриће од пре неколико недеља их је демантовало, будући да је установљено да је извор тих сигнала елиптична галаксија, која се налази на удаљености од шест милијарди светлосних година од Млечног пута, те да се овакви сигнали рађају у процесу спајања неутронских звезда или других компактних објеката који се потом претварају у црну рупу.

Наиме, научник са канадског универзитета Мегила Паул Шолц је крајем прошле године открио да се један од првих пронађених сигнала (ФРБ 121102) поново емитовао из исте тачке у сазвежђу Кочијаш, где је пронађен пре четири године.

Реч је, како је рекао, о „двојнику“ тог сигнала, који је имао исту снагу, дужину трајања и остале параметре.

Шолц је затим након вишемесечног посматрања пронашао мноштво сличних сигнала, што је оповргло све досадшње претпоставке о томе да су ти сигнали непериодични, као и да је њихов извор космичка појава, попут магнетара — младе неутронске звезде са ултрајаким магнетним пољем, које производи моћну радио-емисију.

Шолц, међутим, истиче да његово откриће не оповргава вангалактичко порекло ових сигнала.

Научници сада желе да придобију подршку осталих радио-астронома како би их објединили у једну виртуелну „антену“ за тражење те удаљене галактике, чије би откриће било веома важно како би се утврдило која је теорија о настанку ових сигнала тачна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала