Велики протест: Ниш неће у НАТО (видео)

© Фото : Српски сабор ЗаветнициАнти-Нато потест у Нишу
Анти-Нато потест у Нишу - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Ниша траже преиспитивање одлуке о потписивању Споразума о сарадњи са НАТО-ом и сазивање референдума на коме ће народ одлучити жели ли улазак у савез који је 1999. године извршио агресију над Србијом. Нишлије су затражиле и да се Српско-руском хуманитарном центру који се налази у њиховом граду да исти статус који је додељен снагама НАТО-а.

Циљ протеста је преиспитивање одлуке Владе Србије и председника Србије о потписивању Споразума о сарадњи са НАТО-ом, и сазивање референдума на коме ц́е народ одлучивати жели ли улазак у НАТО алијансу, која је 1999. год. извршила агресију над Србијом.

На централном Нишком тргу окупило се око хиљаду и по грађана, а они протестују против споразума са НАТО-ом, који је недавно ратификовала Скупштина Србије.

Махали су српским и руским заставама, а централна порука скупа је била „Ниш неће у НАТО“.

Говорници су поручили да донети закон није закон, већ признање капитулације, каже за Спутњик уредник портала Новости дана Милан Петковић. 

„Нишлије памте злочине НАТО-а од пре 17 година, када су од 24. марта до 15. јуна у склоништима провели 52 дана“, додаје Петковић. 

„Током бомбардовања погинуло је 56 Нишлија, а више од две стотине је рањено. На Ниш су падале и забрањене касетне бомбе, ракетиране су болнице, школе, центар града, пијаце, стамбена насеља, страдале су и труднице“, каже он.

Miting srpskog naroda protiv NATO. Опет ће вам рећи да се ништа није догодило! Руски експрес поново извештава са лица места. Ниш 4. март 2016.

Posted by Медиа центр имени Ногина и Куринного "Руски Експрес" on петак 4. март 2016.

Он додаје да су учесници протеста јасно поручили да се Српско-руском хуманитарном центру, који се налази у њиховом граду, дâ исти статус који је додељен снагама НАТО-а. 

„Захваљујући руским деминерима уклоњен је велики део неексплодираних касетних бомби из НАТО бомбардовања. Нишлије траже да се дипломатски статус припадницима Српско-руског хуманитарног центра дâ и због њиховог великог доприноса током елементарних непогода, а посебно поплава 2014. године“, каже Петковић за Спутњик.

Скуп на Тргу краља Милана организовали су Патриотски покрет Србије и Заветници, а подршку су им пружили бројни покрети и удружења грађана.

Централни анти-НАТО скуп заказан је за 27. март у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала