Турска у тешкој економској ситуацији

© AP Photo / Lefteris Pitarakis, FileПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Економска ситуација у Турској показује јасне тенденције погоршања због руских санкција и одласка туриста. Стање је погоршао и највећи за последњих пет година ниво кредита који се не могу вратити и великог притиска на банке, пишу медији.
Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Чавушоглу објаснио шта ће турски авиони на грчком небу

Америчка агенција Блумберг је на основу података Агенције за банкарску регулацију и надзор Турске, „Банк оф Америка Мерил Линч“ и „Комерцбанк“ дошла до закључка да се економска ситуација у Турској све више компликује. Количина кредита који се не могу вратити порасла је до 3,18 одсто од укупног обима кредита, што је највећи показатељ за последњих пет година.

Овакво стање у економији земље је узроковано увођењем руских санкција, девалвацијом националне валуте и политичком нестабилношћу у земљи која је довела до смањење броја туриста.

„Ова тенденција се наставља и само ће се појачавати. Иако не сматрам да ситуација измиче контроли, ипак утицај руских санкција, удар на туристичку индустрију, пораст кредита који се не могу вратити и слабљење валуте наноси највећу штету корпоративном сектору“, сматра кредитни аналитичар „Комерцбанка“ Апостолос Бантис.

Утицај на раст броја кредита који се не могу вратити изазива кризу у туристичком сектору, где је влада морала да пружи помоћ компанијама, предложивши им план за реструктурирање банкарског дуга.

У целини, за два месеца 2016. године обим прекорачених кредита у Турској порастао је до 514 милиона долара. Они су се повећали за 60 одсто у поређењу са истим периоду прошле године. Ако се раст ових показатеља настави то ће негативно утицати укупно стање у банкарском сектору земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала