Иза забране милдроната можда стоје лобисти

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаМедицински препарар милдронат који је забранила Светска антидопинг агенција
Медицински препарар милдронат који је забранила Светска антидопинг агенција - Sputnik Србија
Пратите нас
Забрана препарата милдронат могла би да буде повезана са лобирањем конкурената, јер за њу нема научних основа, изјавио је творац тог медицинског препарата, директор Литванског института за органску синтезу Ивар Калвинш.

„Мислим да ту, највероватније, постоји лоби“, изјавио је он у интервјуу телевизијском каналу „Русија 24“. 

Према његовим речима, то се објашњава тиме што нема научне основе за забрану милдроната. 

Руска тенисерка Марија Шарапова - Sputnik Србија
Творац мелдонијума: Спортисти користе ову супстанцу због срца

„Ако Светска анти–допинг агенција тврди да је то допинг, онда је потребно да се покаже макар један чланак или да се спроведе макар једно истраживање које би показало да је то тако. Ако таквог истраживања нема, а ја нисам видео ниједан такав чланак и никакве доказе Светске анти–допинг агенције нисмо добили, нити су нас уопште информисали о својој одлуци и основама за њу, може се закључити само једно: да је у позадини тога лобирање — или чисто политичко, или спортско–политичко, или је реч о фармацеутском бизнису“, објаснио је Калвинш. 

Светска анти–допинг агенција уврстила је милдронат у списак забрањених супстанци 1. јануара 2016. године. Он је забрањен како у такмичарском, тако и у периодима када нема такмичења и припада класи „хормона и модулатора метаболизма“. 

Низ руских спортиста, међу којима су тенисерка Марија Шарапова и клизачица Јекатерина Боброва, нашао се на списку оних који су га користили. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала