Анкара: Најмање 34 мртвих, 125 рањених (видео, фото)

© AFP 2023 / EROL UCEMТерористички напад у Анкари
Терористички напад у Анкари - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Турске Ахмет Давутоглу сазвао је хитну седницу Савета за безбедност поводом терористичког напада у Анкари, у којем су погинула најмање 34, а рањено најмање 125 људи. Деветнаесторо је у веома тешком стању, саопштило је Министарство здравља Турске.

„Тридесеторо људи погинуло је на месту, четворо је умрло у болници. Претпостављамо да су међу погинулима и један или двојица терориста-самоубица. Рањено је 125 људи, они се налазе у 14 болница. Деветнаест рањених је у тешком стању, а седморо је на операционом столу“, рекао је министар здравља новинарима. 

Власти Турске ће вероватно већ у понедељак моћи да саопште име организације која је одговорна за терористички напад у Анкари, рекао је министар унутрашњих послова те земље Ефкан Ала. 

„Данас на станици јавног превоза у Анкари експлодирао је минирани аутомобил. Већ у рукама имамо озбиљне доказе. Први резултати истраге вероватно ће се појавити већ сутра, моћи ћемо на основу истраге да именујемо организацију која је умешана у овај терористички напад“, рекао је Ефкан Ала. 

Агенција Ројтерс је раније, позивајући се на извор у органима безбедности Турске, саопштила да би за напад могла да буде одговорна Радничка партија Курдистана.

Експлозија се догодила у касним поподневним сатима на аутобуској станици недалеко од раскрснице Гјувен парк у самом центру турске престонице, у тренутку када је на њој било много људи. Минирани аутомобил експлодирао је између два аутобуса, а напад је класификован као терористички, пренео је телевизијски канал НТВ.

Потпуно је изгорео један градски аутобус, гори неколико аутомобила. Саопштено је, такође, да има много рањењих. 

​НТВ, такође, преноси да се терористички напад догодио у близини једне од канцеларија премијера Турске. Места несреће удаљено је око 200 метара од канцеларије шефа турске владе.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин осудио терористички напад у Анкари

Полиција је опколила место несреће, где пристижу возила хитне помоћи и ватрогасне јединице које се боре с ватром. Центар престонице је потпуно затворен, град надлећу полицијски хеликоптери. Стручњаци за експлозив истражују место несреће.

У току је хитна седница Савета за безбедност Турске коју води премијер земље, уз учешће начелника турског генералштаба.

„Бомба је, очигледно била постављена у аутомобил у стамбеној четврти у самом центру Анкаре. Много је жртава, много аутомобила гори. Један аутомобил је потпуно изгорео. Све се то десило у трговинској четврти у којем има веома много људи“, испричала је за РТ новинарка Онур Бурчак Бели. 

„Пролазио сам поред места где се догодила експлозија. Жртава је много, не знам тачно колико. То се догодило недалеко од аутобуске станице у центру града. Експлозија је много јача од оне која се догодила прошлог месеца“, рекао је један од очевидаца за РТ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала