Брахими: Требало је да послушамо Русију, знали су како стоје ствари

© AP Photo / Anja NiedringhausЛахдар Брахими
Лахдар Брахими - Sputnik Србија
Пратите нас
Конфликт у Сирији могао је да буде завршен још пре четири године да је Запад слушао Русију, изјавио је бивши специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Лахдар Брахими.

Он је у интервјуу „Ал Џазири“ рекао да је Русија имала реалнији приступ ситуацији него што су то имале западне земље.

„Сматрам да је требало да послушамо Русију. Они су знали како ствари стоје у Сирији“, рекао је Брахими.

„Ал Џазира“ је подсетила да је Русија још 2012. године говорила о потенцијалном одласку сиријског председника Башара ел Асада са власти, али да Запад то није желео да чује.

Борци сиријске опозиције - Sputnik Србија
Сиријска опозиција: Прелазни период са Асадом немогућ

Истовремено, Бахрими је оценио да у сиријском конфликту нема добре стране и оптужио западне муслиманске земље да су занемарили интересе самих Сиријаца.

„Цео свет је издао Сирију, не само муслиманске земље. Шта су учинили Американци? Французи, Британци? Нико није помогао Сиријцима“, рекао је он.

Када је реч о примирју, Бахрими је позитивно оценио што се режим прекида ватре поштује у целини и изразио наду да ће то довести до реалног почетка сиријских преговора у Женеви.

Светске силе су 27. фебруара постигле споразум о обустави ватре у Сирији који се тиче владиних снага и припадника оружане опозиције. Споразум се не односи на територије под контролом ДАЕШ–а и Нусра фронта, терористичке организације повезане са Ал Каидом, које су заузеле више од половине територије Сирије. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала