Турска: Истина о тероризму — само како власт каже

© AFP 2023 / ADEM ALTAN Два турска војника на месту експлозије у Анкари, 13. марта 2016. године
Два турска војника на месту експлозије у Анкари, 13. марта 2016. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Тренутак експлозије која се у недељу догодила у Анкари је забележен камером, али чим се видео-снимак појавио на интернету, турске власти су објавиле да је његово приказивање на локалним медијима противзаконито.
Терористички напад у Анкари - Sputnik Србија
Анкара: Најмање 34 мртвих, 125 рањених (видео, фото)

Кадрови трагедије не смеју да се приказују на турској телевизији. То је уобичајени одговор турских власти на учестале терористичке нападе у последње време. 

Месту експлозије на Булевару Ататурка, који је обично пун људи, не сме да се приђе. Све је уоквирено високим оградама. Само с прозора вишеспратница може да се види како тамо иза ограда раде стручњаци за криминал. 

Турска полиција је у оквиру истраге најновијег терористичког напада ухапсила више десетина људи. Ухапшени су рођаци појединих терориста, као и сарадници ауто-салона у којем је купљен аутомобил који је касније експлодирао у турској престоници. 

Очевици причају шта се догодило у недељу увече. У једном тренутку на булевару се појавио аутомобил који је јурио великом брзином. Када је стао поред станице, буквално је ударио путнички аутобус.

„Сва места су била заузета. Унутра је било 40-50 људи. Аутобус је успорио – поред нас је пролазио аутомобил и одједном је одјекнула снажна експлозија. Двоје-троје људи је буквално разнето пред мојим очима. Мене је закачило, пао сам и више се ничега не сећам“, прича рањени Доган Асик. 

Турска специјална полиција - Sputnik Србија
Једанаесторо ухапшених због терористичког напада у Анкари

Овај аутобус и још неколико аутомобила потпуно су изгорели. Полиција је убрзо прекрила центар града. Болнице су једва успевале да прихвате рањене. Многима, констатовали су лекари, више није било помоћи.

„Четворо је умрло у болницама те ноћи, још троје ујутру“, рекао је министар здравља Турске Мехмет Муезиноглу. 

Место терористичког напада је свега две стотине метара удаљено од канцеларије премијера. А буквално на 20 корака од епицентра у моменту експлозије био је амбасадор Аустрије Џејмс Ларсен, он само чудом није повређен. 

Монопол на информације

Директан пренос турских телевизијских канала је у првим минутима после терористичког напада био главни извор информација, а потом је извештавање забрањено. 

„Био је то некакав пакао, вртлог, дим, ватра. Саобраћај је прекинут, много полиције. Жена ми је трудна. То је страшно“, рекао је један од очевидаца. 

Припадница Радничке партије Курдистана - Sputnik Србија
Објављена фотографија новинарке која је извела напад у Анкари

Сада званични извори имају монопол на информације. Верзија Анкаре је – курдска рука. Како је саопштено, терористички напад су извршила два човека: мушкарац и жена. Њен идентитет су турске власти установиле прилично брзо. Двадесетчетворогодишња студенткиња којој је суђено због сумње да је повезана с Радничком партијом Курдистана, забрањеном у Турској. Само што пресуду нису стигли да јој изрекну. Увече је објављено да је с Радничком партијом Курдистана наводно повезан и други самоубица. 

На највишем нивоу чују се изјаве о томе да су организатори сурово кажњени.

„Нећемо прекинути борбу против тероризма коју водимо за свет, ради нашег народа, ради демократије, јединства и целовитости земље. Одлучни смо“, изјавио је министар унутрашњих послова Турске Ефкан Ала. 

Курди – дежурни кривци

Курди су убеђени да је терористички напад само изговор да се на њих поново свале сви греси. И Анкара просто оправдава сопствене акције на курдским територијама како у самој Турској, тако и у иностранству, у Ираку и Сирији. 

Седница Савета Федерације РФ - Sputnik Србија
Циљ терористичког напада у Анкари увлачење Турске у рат у Сирији

Операцију коју Турци називају антитерористичком, Курди сматрају казненом. 

„Радничка партија Курдистана не организује терористичке нападе против цивила. Она не извршава никакве акције изван географског Курдистана. Анкара је Радничку партију Курдистана претворила у ’жртвеног јарца’ и жели да искористи терористичке нападе ове врсте како би се мешала у унутрашње послове Ирака и Сирије. Она сама је средином прошле године почела да води политику застрашивања курдског становништва у Турској и спремна је да искористи шта било да оправда ту своју политику. У последњим сукобима Турска је почела активно да користи радикалне организације, укључујући ДАЕШ“, каже представник Националног конгреса Курдистана у Русији Салахатин Соро. 

Узгред, управо је ДАЕШ, а не Радничка партија Курдистана, одговоран за најмање три од пет великих терористичких напада који су потресли Турску од почетка године. 

Анкара ипак повећава притисак на Курде. Неограничени полицијски час уведен је у још једној области на југоистоку Турске. А борбени авиони извели су неколико напада на положаје курдских снага у Ираку. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала