Лавров: Циљ је постигнут, сиријска војска је ојачала

© Sputnik / Сергей Гуњејев / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука о прекиду војне операције у Сирији није донета како би се неком то свидело, већ зато што је циљ операције генерално постигнут, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

„Наша одлука о делимичној обустави војне операције, коју су наше ваздушне снаге спроводиле на захтев сиријског председника Башара ел Асада, донета је јер задатак да се ојачају могућности сиријске војске како би се супротставила тероризму генерално испуњен“, рекао је он.

МИП Русије - Sputnik Србија
Русија: Повлачење војске нема везе са укидањем санкција

Поред тога, како је рекао, успех операције се огледа и у томе што је сиријска армија успоставила контролу на главним стратешким положајима, док је терористима нанесен тежак ударац.

Лавров је истакао да је главно полазиште Москве да се поштују интереси сиријског народа и целокупног блискоисточног региона, али и интереси међународне заједнице у борби против тероризма.

„Успостављена је добра основа како би се операција у свим тим правцима наставила – да се коначно победи ДАЕШ, Нусра фронт и друге терористичке групације, да се реше хуманитарни проблеми у Сирији, као и да се коначно успостави политички процес у земљи“, оценио је он.

Русија и САД успоставили добру војну сарадњу

Авиобаза Хмејмим - Sputnik Србија
Руски авиони напуштају Сирију, прва група стигла у Русију (видео)

Русија и САД су за време војне операције у Сирији успоставили веома добру војну сарадњу, изјавио је Лавров.

„Успостављени су веома солидни контакти између руске и америчке војске. Ми смо јако дуго радили на томе, а тренутно се одвија веома професионална сарадња између војних специјалиста, поготову када је реч о спровођењу примирја“, рекао је министар.

Лавров је истакао да Москва рачуна на то да ће сви напори Русије, почев од преговора Међународне групе за Сирију у Бечу, затим у Њујорку и Минхену, који су резултирали почетком преговора у Женеви, послужити као стимуланс свим западним и регионалним партнерима да утичу на сиријску опозицију како би наставила да се понаша конструктивно.

„Надамо се да ће и представници Дамаска, као и делегација сиријске опозиције занемарити личне интересе и амбиције и пронаћи заједнички језик како би се решила криза у Сирији“, додао је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала