Очај 15 хиљада избеглица — блато, прљавштина и болести

© AFP 2023 / Dimitar DilkoffМигранти у реду за храну у импровизованом прихватном центру на грчко-македонској граници, у близини села Идомени
Мигранти у реду за храну у импровизованом прихватном центру на грчко-македонској граници, у близини села Идомени - Sputnik Србија
Пратите нас
У Идоменију, пограничном месту на грчкој страни границе са Македонијом, све је више болесних миграната који већ недељама живе по хладном времену недовољно обучени у блату и без довољно хране, објавио је скопски портал Телма.

Зато им поред хлеба, хуманитарне организације сада деле и дневну медицинску терапију.

„Беда грчке стране границе је немерљива. Мигранти су суочени са затвореним граничним прелазима, што је ненадано угасило све њихове снове о животу у Западној Европи“, наводи овај портал.

Ипак, већина њих, како се наводи, пркоси условима и не намерава да напусти Идомени. Други пак траже уточиште повлачећи се ка Атини.

Импровизовно прихватилиште за избеглице у близини грчко-македонске границе на прелазу Идомени - Sputnik Србија
Крах избегличког сна у Европи

У Идоменију, како се наводи, није било покушаја да се побољшају услови живота миграната, а и када се нешто уради нема видљивих резултата. Шатори су и даље у блату, смеће је свуда, а број људи је и даље исти — 15.000.

Подсећа се да су грчке власти саопштиле да је мигрантима обезбеђен смештај у организованим камповима у Атини и Солу, али ни недељу дана након те одлуке ништа није урађено у смислу њиховог трансфера.

Неизвесно је каква ће бити њихова судбина с обзиром на то да мигранти одбијају да напусте камп у Идоменију, а само место није погодно за дужи боравак, наводи скопски портал.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала