Врата пакла: Седам најзанимљивијих кратера на свету (фото)

© Фото : Wikipedia/Tormod SandtorvThe Door to Hell, a burning natural gas field in Derweze, Turkmenistan
The Door to Hell, a burning natural gas field in Derweze, Turkmenistan - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Свет је испресецан пукотинама и кратерима, природним и вештачким. Погледајте где се налазе Врата пакла, где је највећи кратер који је настао ударом астероида и одакле потичу „крвави дијаманти“.

Рудник дијаманата Мир

© Sputnik / Aleksandr Utkin / Уђи у базу фотографијаПовршински копови рудника дијаманата Мир у близини града Мирни
Површински копови рудника дијаманата Мир у близини града Мирни - Sputnik Србија
Површински копови рудника дијаманата Мир у близини града Мирни

Рудник дијаманата Мир у Јакутији дубок је 525 метара и има пречник од 1.200 метара. Отворен је 1955. године, након рудника Зарница у Јакутији 1954. године, у сусрет захтеву СССР-а за производњом индустријских дијаманата. Рудник отворених копова производио је око два милиона карата дијаманата годишње, а затворен је 2001. године.

Рудник Кимберли у Јужној Африци

© Фото : Wikipedia/Irene2005 Рудник дијаманата отворених копова (познат као „велика рупа“ или рудник Кимберли) у граду Кимберли у Јужној Африци.
Рудник дијаманата отворених копова (познат као „велика рупа“ или рудник Кимберли) у граду Кимберли у Јужној Африци. - Sputnik Србија
Рудник дијаманата отворених копова (познат као „велика рупа“ или рудник Кимберли) у граду Кимберли у Јужној Африци.

Ширине 500 метара рудник Кимберли у Јужној Африци, такође познат као „велика рупа“, први пут је ископан 1871. у доба златне грознице на фарми браће Де Бирс. Рударски радови на локалитету завршени су 1914. године, а туристичка атракција постаје ’60-их година 20. века. Компанија „Де Бирс“ је 2015. продала своју последњу преосталу имовину у граду Кимберли, који је у 19. века био центар истраживачке грознице. У последње време име града је постало синоним за 2.003 процеса који су покренути како би се спречила нелегална продаја „крвавих дијаманата“.

Врата пакла, Туркменистан

© Flickr / Martha de Jong-LantinkВрата пакла у Дарвазију у Туркменистану
Врата пакла у Дарвазију у Туркменистану - Sputnik Србија
Врата пакла у Дарвазију у Туркменистану

Врата пакла су настала 1971. године, када су проналазачи нафте у СССР-у вршили бушења на локацији близу Дервезе у Туркменистану, у уверењу да се испод налази нафта. Када је нафтна платформа пропала у велики кратер, испоставило се да локалитет садржи природни гас, од којег су геолози страховали да може отровати локално становништво својим штетним емисијама. У циљу спречавања ширења, стручњаци су га запалили, са неочекиваним резултатом — рупа гори и данас.

Кратер Седан, САД

© Фото : Wikipedia/Federal Government of the United StatesСедан Кратер у САД
Седан Кратер у САД - Sputnik Србија
Седан Кратер у САД

Кратер Седан је настао као резултат подземног нуклеарног теста спроведеног 6. јула 1962. у Невади. Избацио је 12 милиона тона земље у небо и створио кратер преко 100 метара дубок и 390 метара широк.

Морај рушевине у Перуу

© Фото : Wikipedia/Philipp Weigell Пољопривредне терасе Инки на Морају
Пољопривредне терасе Инки на Морају - Sputnik Србија
Пољопривредне терасе Инки на Морају

Морај је археолошко налазиште на југоистоку Перуа, око 50 километара северозападно од Куска, а саградила га је цивилизација Инка. Конструкција се састоји од кружних удубљења повезаних степеништем на више нивоа. Највеће рупе су на око 150 метара дубине, а сматра се да су их Инке користиле за пољопривредна истраживања.

Велика плава рупа у Белизеу

© Flickr / 2il orgВелика плава рупа у Белизеу
Велика плава рупа у Белизеу - Sputnik Србија
Велика плава рупа у Белизеу

Велики плава рупа је подводни понор обале Белизе, део коралног гребена Белизеа. Рупа је ширине више од 300 метара, дубине 125 метара, а верује се да је највећа те врсте. Формирала се током неколико ледених догађаја, који су почели пре више од 150.000 година.

Вредефорт кратер у Јужној Африци

© Фото : Wikipedia/Júlio ReisПрстенови Вредефорт кратера
Прстенови Вредефорт кратера - Sputnik Србија
Прстенови Вредефорт кратера

Вредефорт кратер је формиран када је астероид ударио Земљу пре око две милијарде година. То је највећи кратер на Земљи настао ударом астероида, и верује се да је имао око 300 километара у пречнику у тренутку формирања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала