Пет разлога због којих терористи нишане Европу

© Flickr / Jon Olav EikenesTерориста - илустрација
Tерориста - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Експлозије у Бриселу су доказале да је ЕУ постала главна мета исламских терориста, за шта постоји неколико разлога, пише лист Тајм.
Припадници полиције и сепцијалних снага Белгије близу станице метроа у Малбеку, Брисел. - Sputnik Србија
Тужилац: У Бриселу нађено 15 килограма експлозива

Прво, за терористичке нападе био је припремљен терен. Све је почело у пролеће 2014. године, када је држављанин Француске, повезан са ДАЕШ-ом, пуцао у Јеврејском музеју у Белгији. За њим је следио напад на редакцију француског недељника „Шарли ебдо“ и париски терористички напади ујесен прошле године, када је погинуло више од 185 особа. ДАЕШ је организовао око 75 терористичких напада у 20 земаља, не рачунајући Сирију и Ирак. Што се више истискује ДАЕШ са Блиског истока, он постаје већа претња за остатак света, пише лист.

Друго, Европа је постала нека врста базе за врбовање ДАЕШ-а. Терористи не бирају насумице градове које ће напасти. Од 2012 до 2015. године више од 400 људи је отпутовало из Белгије у Сирију и Ирак, како би се придружили ДАЕШ-у. Из Француске је у том периоду отишло 1.200 људи. На овај начин, Париз и Брисел су постале европске престонице које дају највећи број страних милитаната на Блиски исток, наводи се у чланку.

Brussels Police Issue Wanted Notice for Suspect After Deadly Attacks - Sputnik Србија
Овај човек је осумњичен за напад у Бриселу (видео, фото)

Трећи разлог — миграциона криза која не престаје и коју ДАЕШ користи као инструмент за врбовање. У 2015. години у Европу је стигло више од милион избеглица — од почетка ове године 135 хиљада. Криза са мигрантима представља одличну могућност за терористе да направе раскол између муслимана и Запада. Многи европски лидери иду наруку исламиста, изјављујући да ће прихватати само избеглице-хришћане, пише Tајм.

Четврто, ДАЕШ користи све већи раскол у ЕУ. Канцеларка Немачке Ангела Меркел која је фактички главни лидер у ЕУ са великим трудом је успела да постигне споразум о избеглицама са Турском, обећавши јој безвизни режим. Ипак, након терористичког напада у Бриселу, Европљани са још већим негодовање прихватају то да ће се турски грађани слободно кретати по Европи. Лидери многих земаља су већ тражили повратак на унутрашње границе у ЕУ. Ипак, то може ставити тачку на зону „Шенгена“, и заједно с њом довести у опасност европски пројекат у целини, наводи се у чланку.

На крају, Европу слаби референдум који се надвио над Великом Британијом. Ако тако важна земља за ЕУ изађе из њеног састава, то ће ставити под знак питања само постојање ЕУ. Осим тога, 53 одсто Француза, више од 45 одсто Немаца, Шпанаца и Швеђана желе да одрже сопствене референдуме. Може се само претпоставити шта се може десити ако уочи гласања у Великој Британији дође до терористичког напада. Лидери ДАЕШ-а имају доста могућности за дестабилизацију ЕУ, пише Тајм. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала