Избеглице се спаљују на грчкој граници

© REUTERS / Kostas TsironisИзбеглице се самоспаљују у кампу Идомени ма грчко-македонској граници
Избеглице се самоспаљују у кампу Идомени ма грчко-македонској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Избеглице и мигранти поново су данас протестовали у кампу код Идоменија на граници између Грчке и Македоније и на грчким острвима у близини турске обале.
Избеглички камп у Калеу - Sputnik Србија
Избеглице из Ирана зашиле уста због уклањања кампа у Калеу (видео)

Неки међу њима прибегли су очајничким мерама, па су се спаљивали пред камерама. Неки од њих носили су транспаренте на којима је писало: „Жао нам је за Брисел“.

Неколико стотина демонстраната утаборило се на граници прекинувши ланац снабдевања које су организовале добротворне организације за шаторско насеље тражећи да се граница поново отвори.

© REUTERS / Kostas TsironisИзбеглице се самоспаљују у кампу Идомени на грчко-македонској граници
Избеглице се самоспаљују у кампу Идомени на грчко-македонској граници - Sputnik Србија
Избеглице се самоспаљују у кампу Идомени на грчко-македонској граници

Истовремено, око 150 мигранта је блокирало једну траку ауто-пута и надвожњака код оближњег града Поликастро, огранизујући демонстрације испред малог хотела у коме се углавном налазе радници добротворних организација, преноси АП.

Мислим да је ово погрешно, морамо да уђемо у програм релокације, то је једино решење — рекао је за АП Бајан ел Асаф, двадесетједногодишњи Сиријац из Хомса, који се налази у Идоменију са родитељима, сестром и братом и нада се да ће стићи у Немачку или Холандију.

Услови у избегличком кампу у Идоменију се стално погоршавају после вишедневне кише која је терен претворила у блатиште, а у уторак се један млади Сиријац запалио у знак протеста због неиздржљиве ситуације — 
„Жао нам је за Брисел“.

Авганистански мигранти на северној грчкој граници у месту Идомени, уторак, 23. фебруара, 2016 - Sputnik Србија
Куда сада иду избеглице (фото)

„Отишао сам из Сирије како бих отишао у Немачку, не да будемо овде“, рекао је један од њих који каже да се не слаже са протестима, али да су околности навеле људе да демонстрирају.

Мањи протести избили су и у три кампа на три грчка острва, где ухапшени мигранти и избеглице чекају да буду враћени у Турску.

Од недеље, када је ступио на снагу споразум између Турске и ЕУ, власти у Грчкој хапсе све избеглице и мигранте који стижу у њихову земљу, али још увек се не зна када ће почети депортација.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала