Распад ДАЕШ–а у Палмири

© AP Photo / Alexander KotsСиријска армија
Сиријска армија - Sputnik Србија
Пратите нас
Борци терористичке организације ДАЕШ повлаче се из Палмире на север, рекао је извор у командном штабу за офанзивну операцију у том сиријском граду.
Упоришта екстремиста у Лирмуну, Бустан Баши, Старом граду, Џабериjи и Шеик Саеду нашла су се на удару сириjске воjске, - Sputnik Србија
Милитанти потиснути у дубину Палмире

„Наши одреди који су заузели положаје у граду, пренели су да терористи у малим колонама покушавају да напусте град у правцу Раке. Према последњим подацима, успели смо да уништимо два пикапа са терористима“, рекао је саговорник РИА Новости. 

Према подацима извора, устаници из одреда „Соколови пустиње“ успели су да униште артиљеријски положај ДАЕШ–а на висоравни на којој се налази торањ за мобилне везе. За 24 сата ликвидиране су десетине терориста. 

Сиријска армија и одреди „Соколова пустиње“ заузели су све стратешке висоравни у близини Палмире, осим оних на којима се налазе тврђава и контролни торањ. 

Борци сиријске армије у четвртак су почели јуриш на Палмиру. 

Рат у Сирији довео до тога да се 80 одсто становништва нађе у сиромаштву, а животни век је скраћен за 20 година. - Sputnik Србија
Да ли САД желе да Палмира буде ослобођена

Одреди на првој ватреној линији успели су да ослободе хотелске комплексе у граду и да се утврде у здањима, потиснувши терористе ка центру Палмире. 

Командант јуришног одреда Маџид саопштио је да „брза офанзива може да буде неефикасна током ноћи јер постоји опасност да су терористи поставили велику количину експлозивних направа и мина“. 

Палмира чије древне грађевине представљају један од шест објеката Светске културне баштине Унеска у Сирији прешла је под контролу терориста средином маја прошле године. 

Пре него што је напустила град сиријска војска је евакуисала највећи број њених житеља и највредније историјске реликвије централног музеја Палмире. После заузимања града древне рушевине и храмови су се нашли у опасности од уништења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала