Петронијевић: Сигурно ће бити другостепеног поступка

© SputnikАдвокат Горан Петронијевић
Адвокат Горан Петронијевић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Изрицање пресуде могло би да траје око сат и по јер се образлаже свих 11 тачка оптужнице, тачка по тачка. Другостепени поступак известан је јер ће се сигурно неко жалити. Прва и друга тачка које се односе на геноцид не би требало да буду у корист Тужилаштва, каже за Спутњик Горан Петронијевић, адвокат Радована Караџића.

Уочи изрицања пресуде Радовану Караџићу, првом председнику Републике Српске, у Хашком трибуналу, његов адвокат Горан Петронијевић за Спутњик каже да је Караџић у добром здравственом стању, као и да је потпуно миран.

„Пресуду мирно ишчекује, чак и нас смирује у неким тренуцима кад имамо дилеме због свих притисака које се појављују са медијских и политичких страна. Уверава нас да смо урадили све што је требало да урадимо. Сви знамо да господин Караџић није крив, и да је урадио све што је било у његовој могућности да не дође до рата, и да се мир што пре успостави. Што се тиче пресуде, његов став је да га не занима шта ће урадити Суд. Он је у стању духовног мира, изнад читаве ситуације, која је наметнута као једна врста хистерије“, каже Петронијевић.

Он не жели да се унапред бави пресудом, јер, како наводи, многи су од тог веома значајног историјског питања за српске просторе, поготово за простор државе Републике Српске, почели да праве кладионице.

„Наравно, ми не желимо да спекулишемо ни са чим, знамо шта смо урадили у поступку и сигурни смо да уколико Судско веће буде одлучивало у складу са правилном оценом доказа, и у складу са стандардима који су примењивани на друге, ми смо потпуно мирни и оптимистични. Било каква пресуда да буде донета неко ће се жалити. Ми се надамо да ће то бити Тужилаштво. У сваком случају данашња пресуда је само прво полувреме онога што се ће бити коначни исход“, убеђен је наш саговорник.

Петронијевић на коментар да ће Тужилаштво тражити доживотну робију за Караџића, каже да они на то имају право, али да су и они као одбрана дали своје доказе.

„На Судском већу је да све то процени и оцени и да уколико буде у стању да донесе правилну одлуку због стварно невиђених притисака и атмосфере која је овде створена са свих страна“, истиче Петронијевић.

Адвокат Радована Караџића верује да прва и друга тачка оптужнице, које се односе на геноцид, неће проћи.

„Ја сам сто одсто сигуран да ће прва тачка ’отпасти‘. За другу сам врло оптимистичан и на Судском већу је да процени да ли таква квалификација злочина може да има обележја геноцида, и са друге стране да ли Караџић има нешто са тим. Ми смо у току поступка доказали да нема“, каже Петронијевић.

На питање шта тачно повлачи са собом ако се ипак деси да друга тачка буде у корист Тужилаштва, Петронијевић каже да је то непријатна ситуација са којом су и до сада били суочени, али она је за сада само на вербалном нивоу, јер ни у једном поступку није се радило на томе да се тачно утврди колико је људи страдало у Сребреници.

„Бројкама се манипулише… Ми смо то питање отворили и доказали и показали да је број стрељаних ратних затвореника далеко испод онога што су раније тврдили у ранијим поступцима. Хашки трибунал је у пресуди покојном генералу Здравку Толимиру рекао да је у питању 4.900, а не седам, осам или дванаест хиљада, како се раније спeкулисало. Али и та бројка је знатно мања, тако да се не може извући закључак никаквог геноцида“, наводи он.

Он је потврдио да Суд није уврстио у доказе део материјала који је одбрана Радована Караџића приложила.

„Тужилаштво је у старту покушало да овај поступак направи папирним поступком. Ми им то нисмо дозволили. Караџић је у старту у уводној речи рекао да је све у оптужници спорно. Ми смо се свом снагом трудили да оспоримо све оно што је написано у оптужници. Тужилаштво је покушало да до сада на разне начине на превару добијене чињенице укључи у ову пресуду. Ни у томе нису успели. Они инсистирају и даље на томе, али ја сам убеђен да Судско веће то неће прихватити, јер нам је дозволило да отварамо и да изводимо доказе у том правцу и да оповргнемо такве навода Тужилаштва. Више од сто пута је на нашу примедбу Тужилаштво прекршило правила о обелодањивању поступка или, једноставније речно, од нас је прикрило ослобађајуће доказе који се код њих налазе, а у обавези су да их презентирају. Суд је сваки пут доносио одлуку у нашу корист, опомињући Тужилаштво да то више не чини. У англосаксонским земљама то може да се понови два пута највише, после тога би тај поступак био обустављен, то јест, тужба би била одбачена у корист оптуженог“, објашњава Петронијевић.

Петронијевић је рекао да би изрицање пресуде могло да траје око сат и по јер се образлаже свих 11 тачка оптужнице, тачка по тачка. После тога добија се рок за жалбу и иде се у другостепени поступак. Он каже да је у овој ситуацији могућност другостепеног поступка сигурна. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала