Барса плаче. Нема више Јохана Кројфа (видео)

© REUTERS / Albert Gea/FilesЈохан Кројф
Јохан Кројф - Sputnik Србија
Пратите нас
Данас је преминуо један од најбољих фудбалера свих времена — Јохан Кројф. Напустио је свет после дуге и тешке болести у својој 68. години.

Прошле године је Кројфу дијагностикован рак плућа. Кренуле су терапије, после којих је изјавио да је добио прво полувреме утакмице са опаком болешћу, али утaкмицу није успео, на жалост свих љубитеља фудбала широм света. Преминуо је у Барселони у којој је живео.

За Јохана Кројфа се каже да је био зачетник модерног фудбала. У својој изузетно успешној каријери наступао је за Ајакс и Барселону, са којима је остварио највеће успехе у својој каријери, Лос Анђелос Астекс, Вашингтон дипломатс, Леванте и Фејнорд. 

Са екипом Ајакса је освоји 3 титуле европског првака 1971, 1972. и 1973. године и 6 титула првака Холандије. Са Барселоном је освојио Првенство и Куп Шпаније. 

​Са репрезентацијом Холандије играо је и финале Светског првенства 1974. године, које је изгубио од домаћина Западне Немачке. 

Као тренер је три године водио Ајакс (1985–1988) и освојио је два првенства Холандије, те Куп купова (1987), а потом је провео осам година на клупи Барселоне са којом је 1992. године освојио први наслов европског првака за „понос Каталоније“. Уз то је четири године као тренер Барселоне заредом освајао наслов шпанског првака (1991–1994), а 1994. је био финалиста Лиге шампиона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала