Кесић: Међународна заједница би да укине РС

© Sputnik / Бранкица РистићШеф председништва Републике Српске у Вашинготну Обрад Кесић
Шеф председништва Републике Српске у Вашинготну Обрад Кесић - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви се позивају на међународно право у вези са људским правима, кршењем људских права и Конвенцијом о геноциду. Али то се тиче држава, а РС је ентитет. Тако да, са једне стране, они оспоравају РС да постане држава, а са друге стране, покушавају да против ње користе међународно право које је везано за државе, каже за Спутњик Обрад Кесић.
Радован Караџић - Sputnik Србија
Да ли је могућа злоупотреба пресуде Караџићу

Амерички медији се нису претерано бавили пресудом Радовану Караџићу, јер су у председничкој кампањи, а и главна тема су била дешавања у Бриселу. Мало кога је занимало нешто што се десило пре 20 година, истиче за Спутњик Обрад Кесић, представник Републике Српске у Вашингтону.

„Та пресуда не мења досадашње стање. Од самог потписивања Дејтонског споразума имамо међу Бошњацима константна инсистирања да је РС нелегална и нелегитимна и да је треба укинути. Свака пресуда која је донета, поготово у вези са Сребреницом, и која је утврдила такозвани геноцид, злоупотребљава се као аргумент да је цела РС геноцидна и да је треба укинути“, каже он.

Међутим, како сматра Кесић, правно гледање на ту ситуацију је врло проблематично.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Превладала мржња према свему што је српско

„Они се позивају на међународно право које је везано за људска права, кршења људских права и Конвенцију о геноциду. Али то се тиче држава, а РС је ентитет. Тако да, са једне стране, они оспоравају РС да постане држава, а са друге стране, покушавају да против ње користе међународно право које је везано за државе“, каже Кесић.

Он наглашава да у међународном праву нигде није предвиђено да треба укидати ентитет и државу који су осуђени на било који начин, учествовали у геноциду или да нису спречили могући геноцид.

„Али то се нон–стоп злоупотребљава и ствара се фама да са сваком пресудом може да дође до неке ревизије и да се угаси РС. Најбитније је то да ми знамо да постоје стални притисци и напади на РС и да постоји значајан број бошњачких лидера који би се везали за тај став и који би то подржали. Знамо и да у међународној заједници постоје они који би једва чекали да могу да укину РС, али у суштини, та пресуда Караџићу нити шта мења, нити доприноси њиховој жељи и ставовима око тог питања“, закључује Кесић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала