Спутњик у Палмири: Срећа и туга при повратку кући (фото)

© SputnikДеца у Палмири
Деца у Палмири - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што су 2015. године терористи ДАЕШ–а окупирали Палмиру, становници града напустили су своје домове бојећи се варварских убистава и насиља.

Неколицини се посрећило — њихове куће остале су читаве и рат их није дотакао, али други нису били те среће, па сада морају потпуно да обнављају своје домове.

Агенција Спутњик питала је повратнике у родни град за мишљење и страхове након ослобођења града.

© SputnikПалмира
Палмира - Sputnik Србија
Палмира

Један од саговорника, Мухамед, рекао је да је град преживео један од најкритичнијих периода у својој историји након уласка терориста ДАЕШ–а.

„То је био страшан злочин који је однео стотине живота мирних становника. Захвалан сам нашој армији и Русији које су заједничким напорима довеле до ослобађања нашег главног града. Сада сви чекамо да се заврши операција разминирања да бисмо се вратили у своје домове“, рекао је Мухамед.

Он је успео да изведе породицу из Палмире након што су сазнали о упаду терориста у град. Сиријска армија обезбедила је Мухамедовој породици сигуран пут од Палмире до Хомса, где су нашли ново уточиште.

Становник Палмире Џасем такође је са породицом побегао од смрти коју су сејали терористи. Џасем је пре него што је напустио дом радио као пастир.

„Терористи ДАЕШ–а су ми одмах одузели стадо оваца и коза. Кућу једног од комшија су спалили када су сазнали да њен власник ради у државној пошти“, рекао је Џасем.

Војник сиријске војске Ајхам такође чека да се град очисти од мина.

„За мене је била част да се борим за свој родни град. Много сам желео да ме ставе на списак оних које ће послати у операцију ослобођења Палмире. А сада се обраћам житељима Палмире: ’Враћајте се, ваш дом је ослобођен!‘“, каже Ајхам.

© SputnikПалмира
Палмира - Sputnik Србија
Палмира

Он је учествовао у бици за „Тврђаву Палмире“ коју су терористи покушавали да задрже да би контролисали прилаз граду.

Сиријска војска је у недељу 27. марта званично обавестила јавност да су припадници ваздушних снага и припадника самоодбране ослободили Палмиру од терориста ДАЕШ–а. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала