Бугарска купује нове руске борбене авионе и моторе

© AP Photo / Sergey PonomarevРуски MиГ-29K
Руски  MиГ-29K - Sputnik Србија
Пратите нас
Три пројекта за набавку нових борбених авиона, мотора за МиГ–29 и два патролна чамца одобрена су на заседању Владе Бугарске и дати су на разматрање Народној скупштини, саопштио је бугарски министар одбране Николај Ненчев.

„Вредност пројеката биће око три милијарде лева (више од милијарду и по евра). Бугарска ће добити ескадрилу борбених авиона, од 12 до 19 летелица, за 800–900 милиона лева (400–450 милиона евра), мада се још не зна да ли ће то бити нови или стари авиони, и од четири до шест нових или ремонтованих мотора за МиГ–29“, рекао је Ненчев.

Министар је прецизирао да тренутно ваздушни простор Бугарске штити седам авиона, а након куповине мотора, њихов број ће бити повећан на 12.

У решењу Владе Бугарске наводи се да ће пројекат за набавку нових типова вишенаменских модуларних патролних чамаца за морнарицу због цене бити реализован у року од пет година.

Претпоставља се да ће Скупштина Бугарске одобрити пројекте за набавку нове војне технике већ на пролећном заседању, након чега ће бити званично објављен тендер за њену набавку и бити одабрани партнери.

Руске компаније, највероватније, неће моћи да учествују у конкурсу, јер је Бугарска раније одустала од договора са Руском авионском корпорацијом „МиГ“ о техничкој подршци и ремонту авиона МиГ–29, који се налазе у саставу националних ваздушних војних снага, потписавши уговор са пољским колегама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала