Градоначелник Приштине: Ујединити Косово и Албанију

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIШпед Ахмети
Шпед Ахмети - Sputnik Србија
Пратите нас
Функционер покрета „Самоопредељење“ и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети рекао је да је за регион најбоље уједињење Косова и Албаније.

„Србија и Косово су две абнормалне државе. Србија према свом Уставу има Косово, а реално не контролише ту територију. Косово је независно, али реално нема стопроцентан суверенитет. Зато постоји ’Самоопредељење‘ као покрет који се бори да Косово добије тај потпуни суверенитет. У том смислу мислим да је први и најважнији корак да неко из Владе Србије каже да су погрешили ’90–их на Косову, употребили војску, парамилитарне формације и то није требало да се деси“, рекао је Ахмети за портал „Коссев“.

Косово улази у опасну фазу

Он је истакао да „Самоопредељење“ ни у ком случају не подржава уједињење албанских земаља и да није тачно када се чују коментари да су они за уједињење свих албанских народа.

Ипак, пошто је сâм поменуо да је идеја да Косово буде развијена држава, са демократским одлукама које ће једног дана да каже: „Добро, је ли можемо сада на референдум?“, постављено му је питање на шта би се односио тај референдум.

„Не знамо, сада то још нисмо написали“, одговорио је Ахмети, али и додао да би за регион било најбоље да се Косово и Албанија уједине.

„Зато што би на Балкану требало да постоји баланс да би постојао мир. Ниједна држава у овом нашем свету не може да буде толико јака да је се сви плаше. Косово има тај страх од Србије. И то може да се преведе и на локалне Србе“, истакао је Ахмети.

На питање шта је као градоначелник Приштине урадио да се у тај град врати избегло српско становништво рекао је да је Србима можда боље у Србији и да се због тога не враћају.

„Сада српски студенти који нису са Косова живе у Приштини. Имамо младо становништво. Приштина је отворен град. Наш програм је и о правима заједница — да се учи језик, Срби да науче албански и да Албанци науче српски“, рекао је Ахмети за портал „Коссев“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала