Сноуден открива како службе проналазе новинарске изворе

© Fotolia / Tomasz ZajdaХакер за компјутером
Хакер за компјутером - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, током видео-лекције у оквиру семинара о истраживачком новинарству који се одржава у шведском Гетингену, изјавио је да специјалне службе могу да пронађу изворе новинара. То успевају, између осталог, хаковањем компјутера.
Едвард Сноуден - Sputnik Србија
Сноуден: Америка шпијунира оне који немају никакве везе са тероризмом

„Прво што обавештајне службе раде након цурења информација јесте да сазнају ко је новинар. Проучавају комплетну комуникацију како би сазнали са киме је новинар разговарао. Ко им је од њих непознат? Списак се скраћује, и на крају су у стању да пронађу ко је извор“, цитира Едварда Сноудена локални лист „Дагенс нихетер“.

„Знам како се новинари подвргавају хакерским нападима. То је свима добро позната тајна. Исто је показало и неколико истраживања. Одговор је у електронској пошти. Новинари се крећу, живе и дишу кроз комуникацију, добијају електронску пошту, којој никад не би требало да верују. Када кликну мишем на добијени фајл који им изгледа потпуно нормално, тада их и хакују“, додао је Сноуден.

Подсетимо, бивши сарадник Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден открио је да су америчке обавештајне службе пратиле грађане многих држава, након чега је морао да побегне из САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала