Турска жели да освоји свемир

© pixabay/geraltСвемир, гравитациони таласи
Свемир, гравитациони таласи - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Турске Ахмет Давутоглу саопштио је да ће у наредна три месеца бити званично објављено оснивање државне свемирске агенције.

Како наводи сајт Дифенс њуз, овај нацрт оснивања државне свемирске станице већ је припремљен и биће предат на усвајање Влади, а затим дат на разматрање у парламент.

Нова агенција ће се налазити у једном од предграђа Анкаре. Она ће да обједини све ресоре који се баве овом темом: Генералштаб оружаних снага, Министарство одбране и Министарство науке и технологије.

Турски министар саобраћаја и комуникација Бинали Јилдрим рекао је да су у процесу рада на нормативној бази агенције били су проучени закони САД, Јапана, Француске и Немачке. У исто време, он је навео да припремљени документи узимају у обзир специфичност Турске.

Агенција ће се бавити развојем сателитских технологија, лансирањем сателита, истраживањем свемира и радити у оквиру пројекта Међународне свемирске станице. За то ће бити потребан космодром који ће се у подручју града Датча на средоземној обали или на територији Кипарске Републике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала