Напето у Скопљу: Демонстранти испред седишта владајуће странке

© REUTERS / Ognen TeofilovskiДемонстарције на улицама Скопља
Демонстарције на улицама Скопља - Sputnik Србија
Пратите нас
Напета атмосфера владала је испред седишта владајуће македонске странке ВМРО—ДПМНЕ, где је приступ блокиран, а опозициони демонстранти су полицајцима викали „Спустите штитове“, како би могли да пробију кордон и допру до зграде.

То преноси македонски сајт „Плусинфо“ и додаје да је било и гурања између демонстраната и полиције.

После одлуке председника Македоније Ђорђа Иванова да помилује све који су били осумњичени за учешће у скандалу око прислушкивања, револтирани грађани изашли су на улице Скопља, јавила је Радио-телевизија Србије позивајући се на македонски сајт „Плусинфо“.

Како се наводи, они су јајима гађали канцеларију Иванова, након чега су отишли испред седишта владајуће партије ВМРО—ДПМНЕ и испред зграде Владе.

© REUTERS / Ognen TeofilovskiДемонстрације на улицама Скопља
Демонстрације на улицама Скопља - Sputnik Србија
Демонстрације на улицама Скопља

Македонски сајт „Плусинфо“ наводи да је са окупљеним грађанима и лидер опозиције Зоран Заев.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља.

Окупљени су скандирали против председника Иванова, а кордон полиције их је спречио да дођу до зграде након чега су демонстранти јајима гађали и полицију. Присуство полиције је након тога појачано у граду.

Заев сматра да је то пуч и позива Иванова да поднесе оставку.

„Ми тражимо да Ђорђе Иванов поднесе оставку. Уколико то не учини, довешће земљу на ивицу. Ово данас је пуч. Употребићемо сва средства да га зауставимо“, рекао је Заев новинарима, најављујући да ће позвати на протесте због ове одлуке.

​Председник Македоније донео је данас одлуку о помиловању свих који су били осумњичени за учешће у скандалу око прислушкивања, који је изазвао политичку кризу у тој земљи.

„Одлучио сам да окончам ову агонију за Македонију“, изјавио је Иванов у обраћању новинарима, након што је обелоданио своју одлуку о обустављању свих истрага и судских поступака повезаних са скандалом око прислушкивања, пренео је Ројтерс.

Македонска опозиција је прошле године објавила снимке наводно добијене прислушкивањем телефона сарадника тадашњег премијера Николе Груевског, а за које тврде да разоткривају контролу владе над новинарима, судијама, службеницима из јавног сектора, као и изборне манипулације.

Зоран Заев оптужио је Груевског и његовог шефа протиобавештајне службе Сашу Мијалкова да је организовао прислушкивање више од 20.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала