Јапански робот пошао у школу (фото)

© Фото : NHKДиректор школе дочекује Пепера
Директор школе дочекује Пепера - Sputnik Србија
Пратите нас
Робот Пепер уписао се у школу у Јапану на церемонији у којој је учествовало 120 ученика и коју је снимала јапанска национална телевизијска станица НХК.
Робот - Sputnik Србија
Плавооки робот-болничар — он брине о старима (видео)

Робот по имену Пепер дочекан је у јапанској школи заједно са ученицима и наставницима који су одушевљени његовим могућностима да помогне људима у учењу.

У среду је један од наставника Средње школе Шоши у Васеди у префектури Фукушима, поздравио Пепера, објашњавајући да „будућност друштва укључује роботе“.

Поносни Пепер обећао је да ће дати све од себе у школи и признао да „никада није очекивао да ће бити примљен у људску школу“.

Наставница у школи Јесуке Коматсу, рекла је за Спутњик да су наставници одлучили да упишу робота у школу у нади да ће Пепер помоћи другим ученицима.

© Фото : NHKПредстављање робота Пепера ученицима
Представљање робота Пепера ученицима - Sputnik Србија
Представљање робота Пепера ученицима

„Помислили смо да би наши ученици уживали у дружењу са роботом. Робот Пепер има вештачку интелигенцију и може да комуницира. Може да се дружи са ученицима, они могу да разговарају са њим и да заједно претражују интернет“, рекла је Коматсу.

Чувајући фотографије у својој меморији, Пепер може да препознаје лица и може да памти имена.

„Када Пепер меморише фотографије свих ученика, биће у могућности да их зове по имену.“

Коматску, која предаје енглески, верује да ће робот посебно бити од помоћи њеним ученицима.

Мајкрософт - Sputnik Србија
Мајкрософтов чет робот повучен јер „воли Хитлера, а мрзи све остале“

„Пепер говори енглески и мислим да га користим током часова енглеског као помоћ при учењу изговора. У овом тренутку не могу да нађем ниједну лошу страну његовог боравка у школи“, рекла је наставница.

„Пепер може да изговара неке речи или чита, што ради боље од мене и мислим да ће то одушевити ученике. Али најбоље од свега је што моји ученици могу са Пепером да разговарају на енглеском.“

„Ми смо специјална школа у којој ученици могу да уче на даљину, а некима је тешко да комуницирају. Али ови ученици могу да причају са роботом као са особом“, објаснила је Коматсу.

Она је додала да је присуство робота у школи још један користан корак за друштво које је већ упознато са роботима у многим друштвеним сферама.

© AP Photo / Shizuo KambayashiДеца у продавници покушавају да разговарају са Пепером
Деца у продавници покушавају да разговарају са Пепером - Sputnik Србија
Деца у продавници покушавају да разговарају са Пепером

На пример, робот-усисивач Румба присутан је у скоро сваком дому, а интерактивни терапеутски робот Паро, који изгледа као младунче фоке, користи се у многим кућама старијих суграђана.

„Роботи су машине и имају широку употребу у фабрикама или при извршавању одређених задатака, али је комуникација са њима и даље тешка. Хоћемо да дамо нашим ученицима могућност да комуницирају са роботом“, додала је Коматсу. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала