Кога псује Путин

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Mноги цитати Владимира Путина са прошлих годишњих конференција за штампу и „Директних линија“ са грађанима Русије ушли су у народ и данас се препричавају.

За разлику од претходних — ове године су изостали захтеви попут оног да као врховни комадант нареди мужу другарице једне госпође, неумољивом официру Борису, да супрузи за рођендан купи пса — али ни овогодишња „Директна линија“ није прошла без хумора и ироније.

„Директна линија“ са председником Русије Владимиром Путином - Sputnik Србија
Путин: Русију нико не може опколити (видео)

Путин је за више од три и по сата, колико је трајао разговор са грађанима, одговорио на скоро 80 питања — тешких и озбиљних, шаљивих и духовитих. Питања за председника стизала су из свих региона Русије, од запослених, пензионера, деце… Нека од њих су насмејала Путина, а својим одговорима засмејавао је и он грађане Русије.

Тако смо сазнали да Путин уме и да опсује, и то — најчешће себе.

„У Русији постоји такав грех. Затим се помолим и затражим опроштај (за грех)“, нaшалио се Путин.

На питање једног грађана на чему највише штеди, Путин је одговорио — „на времену“.

Руски председник се нашалио и на рачун предстојећих избора.

„Није битно за кога гласају, већ како броје гласове“, алудирајући на некадашњу Стаљинову изјаву.

© SputnikКурди су веома храбри, херојски, и они су важна сила у борби против тероризма у Сирији.
Курди су веома храбри, херојски, и они су важна сила у борби против тероризма у Сирији. - Sputnik Србија
Курди су веома храбри, херојски, и они су важна сила у борби против тероризма у Сирији.

Ипак, руски председник је изразио наду да ће предстојећи парламентарни избори бити фер и поштени.

„Ај спик фром мај харт

То како руски министар спорта Виталиј Мутко говори енглески, често је предмет шала у Русији, а Путина је интересовало и да ли је једног од учесника „Директне линије“ Мутко учио том језику.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Опет изненађује: Шта је сада урадио Путин (видео)

Руском председнику је постављено питање о супстанци мелдонијум, која је недавно проглашена допингом, и због које је неколико руских спортиста суспендовано.

„Шта може да се деси са спортским руководством земље? Каква ће бити казна? Искрено, Ај спик фром мај харт“, рекао је младић на лошем енглеском, изговарајући чувену реченицу коју је својевремено Мутко изрекао после једне међународне утакмице.

Путин је шаљиво одговорио:

„Да ли вас је то Мутко учио енглески. Часове узимате од њега?“

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Кога би Путин прво спасио: Порошенка или Ердогана?

Убрзо је добио одговор:

„Хвала богу, не!“

Мито за виолине

Једно од питања за Путина је гласило и да ли ћете тужити стране медије због клевета око афере „Панамски папири“?

„Ти папири делују као да су их представљали адвокати, а не новинари. Колико ја знам, моје име се тамо не спомиње. Није им пало на памет да је мој пријатељ Сергеј Ролдугин сав новац потрошио на инструменте, он је музичар. Нико не прима мито у виолинама“, нашалио се Путин.

Одговарајући на питање по ком следећем непријатељу ће ударити руске Ваздушно-космичке снаге, Путин је одговорио по „беспућу и јавашлуку“.

„И ми памтимо ону песму — ’Од тајги до британских мора Црвена армија је најјача‘, она је и тако најјача“, додао је руски председник.

Шта су деца питала Путина

© SputnikРуски председник у студију одговра на питања грађана
Руски председник у студију одговра на питања грађана - Sputnik Србија
Руски председник у студију одговра на питања грађана

Једно од неочекиваних питања тицало се доручка. Једна девојчица је питала Путина да ли су и њега терали кад је био мали да једе кашу и да ли је он данас воли.

„Мене никада нису терали да радим оно што не желим. Каше једем свако јутро, и данас сам је такође јео. Уосталом, што је човек старији, то има мање зуба и све више воли кашу“, нашалио се Путин.

Председник Руске Федерације Владимир Путин и амерички председник Барак Обама на 70. Генералној скупштини УН - Sputnik Србија
Путин: Обама је пристојан и храбар човек

Прошле године у „Директној линији“ једно дете је питало Путина да ли мисли да би га Обама спасио ако би почео да се дави… Ове године је од дванаестогодишње девојчице Варје Кузњецове стигло слично, подједнако занимљиво питање.

„Коме би првом пружио руку — председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану или лидеру Украјине Петру Порошенку ако би се обојица давили?“, питала је девојчица.

Руски председник је одговорио да је немогуће спасити онога ко не жели да буде спасен.

„Ако је неко одлучио да потоне, немогуће га је спасити. Спремни смо да пружимо руку помоћи и руку пријатељства сваком нашем партнеру, уколико он то пожели. Русија ће пружити руку помоћи било ком партнеру у тешкој ситуацији ако он сам то пожели“, рекао је Путин.

Кафе Президент - Sputnik Србија
Kафе „Председник“: Путин на зидовима, Обама на тоалет-папиру

Такође, председник је прокоментарисао писмо осмогодишњег дечака из Јарославске области који похађа пети разред, а хемију учи по програму осмака. Како је рекао школарац, због узраста њега сада не узимају у дечије кампове „Артек“ и „Сиријус“, а када буде старији, то му неће бити занимљиво.

Руски председник је то назвао пропустом и духовито је констатовао да „организатори који раде са децом, очигледно, нису били вундеркинди“.

Девојчица Елена упитала је Путина да ли је могуће да жена дође на чело Русије, а он јој је одговорио да би „жена можда боље решавала данашње проблеме Русије него мушкарац“. Путин је девојчици и поручио да „може да иде у коју год школу пожели, а да је за председничку функцију потребно да вредно учи“.

„Директна линија“ са председником Русије Владимиром Путином - Sputnik Србија
Путин: Надам се да нову владу Украјине неће водити фобије

На дечије питање које би три жеље пожелео када би ухватио златну рибицу, Путин је рекао да је „све је у нашим рукама, ако будемо чекали чуда од златне рибице, могао би да нам се разбије крчаг“.

„Боље је не ослањати се на ликове из бајки, драга девојчице“, додао је председник.

На питање једног школарца  да ли би одговарао усмено или писмено ако би имао проверу знања, Путин је одговорио „усмено“ и добио буран аплауз публике у студију.

© SputnikВладимир Путин на "Директној линији" са грађанима
Владимир Путин на Директној линији са грађанима - Sputnik Србија
Владимир Путин на "Директној линији" са грађанима

О бившој супрузи и новој првој дами

Приватан живот председника Русије прилично је затворен за јавност, па је „Директна линија“ прилика да се поставе и „шкакљива“ питања.

„Појавили су се наводи у медијима да се ваша бивша супруга преудала. Када ћете нам ви представити нову прву даму?“, гласило је питање.

Путин је у неприлици благо поцрвенео, затим се насмејао.

Амерички боксер Рој Џонс Јуниор и председник Русије Владимир Путин 19. августа 2015. год. у Севастопољу - Sputnik Србија
Коме је све Путин дао држављанство

„Надам се да оно што ћу рећи о свом приватном животу неће утицати на цену нафте и курс рубље“, одговорио је духовито.

Путин је открио да је са бившом супругом у пријатељским односима, а да је оно што пишу новине „посебна тема“.

„Код ње је све уреду, и код мене такође. Да се уозбиљим, људи бирају за Државну думу и друге органе људе да би они радили. А кад је реч о њиховом личном животу, то није важно. Можда ћу вам следећи пут рећи више, али опростите ми што се то неће десити данас.“

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Џон Кери - Sputnik Србија
Кери: Путин је паметан стратег и тактичар

Муж и жена, исти враг

Грађани су од руског председника желели да добију и одговор на питање који је кандидат за председника САД гори избор за Русију — Хилари Клинтон или Доналд Трамп.

„Треба тражити оне који су бољи, а не ко је гори“, нагласио је руски председник.

Он је рекао да САД треба да се воде не позицијом силе и империјалним амбицијама, већ да поштују партнере, укључујући Русију. Путин је казао и да „не верује у драстичну промену америчке политике“.

„Што се тиче конкретних држава, узмите САД за пример. Прво је старији Буш био на власти, затим млађи Буш — у сваком случају, једна породица. Клинтон је био двапут заредом председник, сад његова жена претендује — опет на власти може да остане једна породица. Где је ту смена? Код нас се каже — муж и жена, исти враг“, казао је Путин и додао да не мисли да је то лоше, „има предности и мана“.

© SputnikПризнавање грешке у Либији показује да је амерички председник заиста пристојан човек.
Признавање грешке у Либији показује да је амерички председник заиста пристојан човек. - Sputnik Србија
Признавање грешке у Либији показује да је амерички председник заиста пристојан човек.

Лепе жеље за баба Зину

Овогодишња „Директна линија“ трајала је три сата и 39 минута. За Путина је стигло више од три милиона питања. Бака Зина је ухватила „последњи воз“. Путин је у последњем тренутку на кролу видео поруку која се вртела: „Желим вам да дуго поживите“, у потпису је стајало — бака Зина.

Путин је претпоставио да се порука односила на све грађане Русије и пожелео је баки да и она буде „срећна и здрава“.

Тиме се 14. по реду „Директна линија“ Владимира Путина и грађана Русије завршила. До следећег априла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала