Русија не мора да исплати 50 милијарди долара акционарима „Јукоса“

© Sputnik / Vladimir VyatkinКомпанија Јукос
Компанија Јукос - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Суд у Хагу признао је да хашка арбитража која је наложила Русији да исплати 50 милијарди долара бившим акционарима „Јукоса“ није имала надлежност за доношење такве одлуку, јавила је агенција Блумберг.

Хашки суд такође је одлучио да Москва плати судске трошкове који су настали током истражног процеса.

Улаз у зграду ЈУКОС-а - Sputnik Србија
Француски суд на страни Русије у предмету „Јукоса“

Према мишљењу експерата данашња одлука омогућиће судовима различитих јуриздикција да одустане од извршења одлуке арбитраже.

Раније је Русија поднела Хашком суду три захтева по броју оштећених који треба да добију компензацију.

То су кипарска офшор компанија „Хали ентерпрајсис лимитед“, компанија регистрована на Кипру „Ветеран петролеум“ и офшор компанија на острву Мен „Јукос јуниверзал лимитед“. Сви они повезани су са компанијом „Груп Менатеп лимитед“ и контролисали су око 70,5 одсто „Јукоса“.

Тужбу бивших акционера „Јукоса“ арбитражни суд у Хагу је задовољио у јулу 2014. године. Тада је Русији наложено да исплати 50 милијарди долара.

Без обзира на то, Москва се жалила на ово решење, бивши акционари су се обратили судовима неколико држава са захтевом о одузимању имовине.

У јуну су власти Француске и Белгије наредиле одузимање низа актива које су се сматрале руским. Такође су замрзнута средства на банкарским рачунима представника новинске агенције „Росија севодња“ у Француској.

Пре неколико дана Виши суд Париза признао је незаконитим замрзавање рачуна. У јануару је Апелациони суд у Стокхолму укинуо пресуду шведске арбитраже о наплати два милиона долара у корист шпанских фондова који су били носиоци америчких депозитних потврда за акције „Јукоса“.

Заступници Русије сматрају да ће суд укинути заплену имовине у Белгији

ЈУКОС - Sputnik Србија
Ходорковски украо „Јукос“ од Русије

Заступници Руске Федерације сматрају да ће на саслушању 9. јуна белгијски суд објавити о повлачењу заплене руске имовине у Белгији, на основу одлуке окружног суда у Хагу који је изнео став да је Стално одељење Арбитражног суда ненадлежно за доношење одлуке против Русије по питању „Јукоса“, изјавила је Ниуша Басири, представника партнера у адвокатској канцеларији„ Ханотијау и Ван дер Берг“, који заступају Русију.

Басиријева је навела да је судија за 9. јун заказао саслушање на којем ће се расправљати о одлуци окружног суда у Хагу.

„Судија је изјавио да хоће да се расправља о последицама одлуке о обустави поступка за њено извршење. Надамо се да ће белгијски судија 9. јуна саопштити о обустави поступка извршења, зато што је одлука поништена“, рекла је Басиријева. 

Кремљ поздравио одлуку суда

У Кремљу поздрављају одлуку окружног суда у Хагу о укидању одлуке за исплату 50 милијарди долара бившим акционарима „Јукоса“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је додао да је та одлука најкрупнија у пракси међународне арбитраже. Он је нагласио да је то, највероватније, прво поништено решење Хашког трибунала за последњих 20 година 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала