Србија је изабрала „трећи пут“, а не Брисел или Москву

© Tanjug / JAROSLAV PAPРедови за гласање на изборима 2016. године
Редови за гласање на изборима 2016. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Јевгениј Крутиков, стручњак за Балкан, новинар интернет издања „Взгљад“, каже у интервјуу за Спутњик да се на изборима у Србији није радило ни о каквом избору између Брисела или Москве.

Крутиков анализира изборне резултате и закључује да са постизборним коалицијaма треба сачекати јер је у политици ипак све могуће.

Многи руски аналитичари су доживљавали ове парламентарне изборе на начин да Београд бира између Москве и Брисела. Да ли се слажете са тим?

— Не мислим да се ради о таквој дихотомији — или Брисел или Москва. У ствари, владајућа коалиција СНС-СПС је увек тражила „трећи пут“, узимала је у обзир проруска расположења, али се и декларисала да жели да се придружи ЕУ. Зато су и Вучић и Дачић увек тражили начин да побољшају односе са Москвом, али никада се нису одрицали стратешког курса ка ЕУ.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Чудне су се ствари дешавале ноћас, нова Влада после 28. маја

Али је овог пута коалиција СНС-СПС неизвесна. Изгледа да Вучић више не жели Дачића за коалиционог партнера. Ко би могао да помогне напредњацима и да формира већину, ако узмемо у обзир да је већина странака које су прешле цензус, оштро критиковала Вучићеву владу?

— Коалиције у Србији су увек биле предмет трговине. Видели смо политичке савезе који су настали у ресторанима или на стадионима. И зато не би требало веровати онима који кажу да неће сарађивати са Вучићем, као што, како се мени чини, не би требало схватати здраво за готово оно што лидер СНС-а каже о бившим партнерима. Сви ће се још сто пута посвађати па се помирити, и на крају ће све бити О.К.

© Фото : ФејсбукЈевгениј Крутиков: Не мислим да се ради о таквој дихотомији — или Брисел или Москва
Јевгениј Крутиков: Не мислим да се ради о таквој дихотомији — или Брисел или Москва - Sputnik Србија
Јевгениј Крутиков: Не мислим да се ради о таквој дихотомији — или Брисел или Москва
Да ли ће повратак ДСС-а и СРС-а у парламент утицати на односе Москве и Београда?

— У новонасталим околностима ове странке неће озбиљно утицати на практичну политику. Али то је привремена појава. Зато што је за сада веома тешко проценити потенцијал странака, које су, условно речено, проруске, мада ја мислим да је то исувише уска дефиниција. Као што је немогуће унапред рећи шта ће бити са новим сазивом скуштине и да ли ће можда за две године опет бити расписани ванредни избори. Чињеница је да све што продубљује јаз између Русије и ЕУ позитивно утиче на рејтинг и утицај странака попут СРС и ДСС-Двери. Сматрам да ће се за годину дана видети прави потенцијал ових политичких снага.

Бројање гласова на једном од изборних места у Београду - Sputnik Србија
ОЕБС: Нису сви на изборима имали исте шансе

Изгледа да је Доста је било главни победник на овим изборима и да су економски програм и изјаве Саше Радуловића о борби против партократије били сасвим на месту. Да ли сматрате да је у питању нови озбиљни политички играч?

— И опет је прерано за закључке, зато што нисмо видели ништа сем вешто направљених предизборних парола. Велико је питање да ли ће Радуловић добити прилику да учествује у свим овим процесима. Нисам сигуран, зато што се српски економски систем развија у складу са оквирима дефинисаним у Бриселу, и ово питање ће контролисати Вучић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала