Косачов: Избори у Србији и Аустрији — сигнал за промене у Европи

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаКонстантин Косачов
Константин Косачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф међународног комитета Савета Федерације Русије Константин Косачов изјавио је да су на изборима у Србији и Аустрији победиле силе које се залажу за новију Европу, где не важи подела на кандидате за ЕУ и НАТО и на „оне друге“ и где нема непремостивих граница између оних који су већ „ушли унутра“ и оних који то нису.
Премијер Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић даје изјаву за новинаре - Sputnik Србија
Руски аналитичар: За Вучића најпаметније да следи курс „и овамо и онамо“

Истовремено, како је рекао, победници у Србији и у Аустрији нимало не изгледају као истомишљеници, с обзиром на то да су у Србији победили евроентузијасти, а у Аустрији — евроскептици, написао је он на свом фејсбук профилу.

Према његовим речима, у Србији је на изборима победила коалиција која укључује два партнера Јединствене Русије — НС и СНП, који се чврсто противе чланству у НАТО-у и залажу се за приближавање Русији, док је у Аустрији победила радикална „Партија слободе“, која се никада није залагала за сарадњу са Јединственом Русијом.

Председник САД Барак Обама излази из авиона након слетања у Хановер - Sputnik Србија
Обама стигао у радну посету Хановеру

„Европи предстоје промене, и то веома озбиљне. Наредних дана ће се амерички председник у Хановеру залагати за све веће трансатлантско партнерство, а судећи по протестима у немачким градовима, нов споразум са САД, баш као и тајност његове припреме, узнемириће све више Европљана“, сматра Косачов.

Он је упозорио да ће прекоокеанско партнерство додатно поделити Европу која је и без тога веома слаба и неспособна да реагује на нове претње.

„Подељена Европа говори о неуспеху оних који су са оне друге стране рушили Берлински зид и потписивали Париску повељу за нову Европу. Зидови и даље остају ту где јесу, а трансатлантизам их додатно учвршћује. Могуће је да ће избори у Аустрији и Србији послужити као сигнал који ће иницирати неке промене на Старом континенту“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала