Лавров: Европска безбедност у ћорсокаку (видео)

© Sputnik / Grigoriy SisoevМинистар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров
Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Акције САД и њихових савезника за стварање глобалног противракетног система имају деструктивни карактер, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на петој Московској конференцији за међународну безбедност.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија
Шојгу: Са НАТО-ом боље за столом него преко нишана
 

Сергеј Лавров је рекао да се слаже са шефом Европске комисије Жан-Клодом Јункером да без сарадње са Русијом не може да се изгради стабилна архитектура безбедности.

„Међутим, да ли је у складу са тим циљем то што данас раде западни партнери? На тзв. источном ободу НАТО-а врше се непрестане ротације контингената САД и њихових савезника, свакодневно се изводе војне вежбе, формира се нова војна инфраструктура. Сви ови кораци су у супротности са словом и духом Основног акта Русија—НАТО… Значајни деструктивни фактор који представља ризике за стратешку стабилност и даље су акције САД и њихових савезника у сфери противракетне одбране, у сфери стварања глобалног ПРО“, рекао је Лавров.

Борба против тероризма

Лавров сматра да борба против тероризма захтева дуже време и огромне напоре целе међународне заједнице.

„Да бисмо се изборили са терористичком агресијом, за шта ће у сваком случају бити потребно дуже време и огромни напори, морају до краја да се исправе грешке и престане са оним акцијама и политичким одлукама које су довеле до проблема у региону Блиског истока и Северне Африке“, рекао је Сергеј Лавров.

Москва сматра да је коришћење терориста за свођење рачуна са неугодним режимима и промену равнотеже снага у региону крајње опасно, изјавио је руски министар.

„Треба одлучно престати са коришћењем терористичких група као инструмента у борби против опозиције или ради свођења рачуна са режимима који вам се не свиђају“, рекао је Лавров.

РусијаНАТО

Резултати седнице Савета Русија—НАТО потврђују да се европска безбедност налази у ћорсокаку, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Како је потврдила недавна седница Савета Русија—НАТО на нивоу амбасадора, одржана на инсистирање Северноатлантске алијансе након дуге паузе, коју су такође они иницирали, ситуација која се тиче европске безбедности остаје у ћорсокаку“, рекао је руски министар.

Према његовим речима, међу пројектима практичне сарадње Русије и НАТО-а, које је Алијанса замрзнула, била је заједничка борба против тероризма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала