Истраживање су спровели научници са Универзитета Харвард у сарадњи са компанијом „Монсанто“. Циљ је био да се испроба и убрза процес стварања протеина, који убијају штеточине.
Breakthrough PACE technology marks importance of collaboration between industry and academia. Read more in @nature: https://t.co/TNP7czHu6E
— Monsanto Company (@MonsantoCo) April 27, 2016
Тим је користио технологију која је може да елиминише инсекте отпорне на ранија пољопривредна решења. Како каже истраживачки тим, тај метод је сто пута бржи од других метода у покушају да идентификује инсекте убице.
„Научна открића попут те технологије су кључ за решење проблема пољопривредника широм света. Циљ нам је да им омогућимо да из сваког свог хектара извуку више“, написао је у саопштењу за медије Том Адамс, потпредседник биотехнологије у „Монсанту“.
Monsanto to face ‘tribunal’ in The Hague for ‘damage to human health and environment’ https://t.co/zilG5u398A pic.twitter.com/QKnRDDxOuK
— RT (@RT_com) December 6, 2015
„Изузетан напредак који је постигнут у примени те методе у пољопривредној биотехнологији је огроман доказ успеха који долази када странке раде заједно и сарађују на унапређењу науке на начин који може донети дугорочне користи за глобалну пољопривреду“, додао је он.
Важност технике је у томе да се протеини могу развијати брже него што инсекти и пестициди могу да развију отпорност на њих.
„То је такав пробој којим се може носити са отпорима у будућности“, рекао је Том Малвар, начелник одељења за сузбијање инсеката у „Монсанту“, преноси „Агрикултурни журнал“.
„Та технологија није ограничена само на контролу инсеката. Имамо визију њене шире примене“, додао је.
Извештај „Гринписа“ из новембра био је жесток ударац за ГМО индустрију, јер се нису бавили проблемима супер-буба које су настале од инсеката који су постали отпорни на претходне генетички модификоване усеве.
Seattle sues Monsanto over chemical contamination of river https://t.co/ZgzApfbzm9 pic.twitter.com/pOze1T0rGl
— RT (@RT_com) January 27, 2016
„ГМО семе може повећати приносе смањујући губитке које изазивају штеточине у годинама високе стопе зараза и тај ефекат није сталан, јер усеви које производе пестициди воде ка отпорности супер-буба. ГМО приноси често нису успевали да изолују ефекте ГМО технологије од осталих фактора“, наводи се у извештају.
ГМО кукуруз и соја су последњих година имали мање приносе у САД јер су штеточине и коров постали отпорни на пестициде и хербициде.