Пастор: Протести легитимни, али...

© Tanjug / JAROSLAV PAPИштван Пастор
Иштван Пастор - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер СВМ-а Иштван Пастор сматра да су окупљања и протести легитимно средство политичке борбе, али не и упади у зграду Републичке изборне комисије и притисак на њене чланове током заседања, те на друштво у целини.

Пастор је Танјугу рекао да је веома важно да се изборни процес оконча у легитимним условима, уз оцену да је он од почетка био страховито проблематичан, те да РИК никад није имао толико проблема као током ових избора.

Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Стефановић прети кривичним пријавама

„Ту мислим на злоупотребу мањинских листа, фалсификовање потписа подршке за поједине листе и као епилог те приче је оно што се дешавало у току изборне ноћи“, рекао је Пастор, који је нагласио да не сумња у рад РИК-а.

Додао је и да се кроз наступ појединих политичких странака врши нека врста притиска на рад РИК-а и цело друштво.

Са друге стране, каже, јасно је да се онај ко је на рубу цензуса бори за прескакање те границе од пет одсто, али и додаје да у изборима сваки глас игра велику улогу.

„Мислим да су избори процес у којем бројке играју значајну улогу, ми смо на локалу на неким местима губили по мандат због четири или пет гласова. То је тако и са тим човек мора да се помири“, рекао је Пастор.

Он је навео да српско друштво после овог изборног циклуса може да извуче поуку да се избори више не могу организовати на исти начин.

„Има техничких могућности да се читав процес другачије одвија и да избегнемо ситуацију да дођемо у стање у којем се сад налазимо, јер је ово најскупља могућа варијанта избора. Плаћа се скупа цена и наноси штету и институцијама и генерално друштву“, рекао је Пастор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала