У Северној Кореји први пут у историји опљачкана банка

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEСеверна Кореја
Северна Кореја - Sputnik Србија
Пратите нас
У Северној Кореји је у сред бела дана опљачкана банка. Ово је први такав случај у читавој историји постојања те државе, пренео је Радио „Слободна Азија“, позивајући се на анонимне изворе.
Репортажа јужнокорејских медија о лансирању балистичке ракете Северне Кореје - Sputnik Србија
Северна Кореја лансирала балистичку ракету са подморнице

Како тврде медији пљачка се догодила 4. априла у лучком граду Чхончжину на североистоку земље. Мета пљачкаша је била локална филијала Централне банке Северне Кореје.

Како је објаснио извор, банка се налази у прометном делу града — у близини главног позоришта провинције. Банка је имала обезбеђење, али судећи по свему, оно се нехајно односило према својим обавезама, јер је није било на радном месту кад се десила пљачка.

Преступници су ушли у банку и натерали службенике да им предају сав новац који се у том тренутку налазио у банци — око 70 милиона вона, што је нешто мање од 9.000 долара.

Према мишљењу истражитеља који су ускоро стигли на лице места неко од службеника банке је помагао пљачкашима. Криминалци су тачно знали када ће чувари напустити своје радно место и када ће у сефовима бити довољно новца.

Уочи 7. конгреса владајуће Комунистичке партије Северне Кореје у сефовима у банкама је било више новца него обично због припрема различитих свечаности.

„Након пљачке мере безбедности у осталим банкама провинције су појачане. Банка која је опљачкана за сада је затворена“, цитира „Слободна Азија“ извор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала