Директор ЦИА против објављивања тајних података о 9. септембру

© Flickr / Erik bij de VaateЗнак ЦИА на зиду
Знак ЦИА на зиду - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф ЦИА Џон Бренан критиковао је могуће објављивање 28 страница заједничког извештаја Конгреса о терористичком нападу 11. септембра 2001. године у којем би се могле налазити информације о повезаности терориста са Саудијском Арабијом.
Терористички напад на Њујорк 11. септембра 2001. - Sputnik Србија
Саудијска Арабија умешана у терористичи напад на САД?

Како је саопштио начелник спољнообавештајне службе САД телевизији Ен-Би-Си, информације које се налазе у тајним документима су „нетачне и непроверене“. По његовим речима, извештај који је написан 2002. године је „прелиминарни преглед“, питања која су у њему покренута су касније била пажљиво проучена.   

Бренан је подсетио да је Комисија за истраживање терористичких напада дошла до закључка да нема никаквих доказа да су званични Ријад и његови одређени представници пружали финансијску помоћ терористичкој организацији Ал Каида.

Директор ЦИА се плаши да одређени људи могу искористити цитате из тајног извештаја о томе како направили раздор у „веома јаким односима САД и Саудијске Арабије, који се разликују само по приступима решавању одређених регионалних проблема“.

Раније је саопштено да ће се амерички чиновници састати са директором Националне обавештајне службе САД Џејмсом Клепером ради разговора о овом питању — управо он је тај који одлучује да ли ће се са документа бити скинута ознака тајности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала