00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Кад ликови из романа одлуче да убију писца
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Очекујем експлозију медаља у атлетици, Ивана није рекла последњу реч
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Навали народе: Украјина на распродаји
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Традиционалнa рускa јела (фото)

© PixabayНа кремаљској трпези могу се наћи све врста меса, рибе, немасни сиреви, салате, бројна предјела, варива и прилози, а чак је дозвољена и чаша вина или вотке дневно.
На кремаљској трпези могу се наћи све врста меса, рибе, немасни сиреви, салате, бројна предјела, варива и прилози, а чак је дозвољена и чаша вина или вотке дневно. - Sputnik Србија
Пратите нас
Традиционалну руску кухињу карактерише разноврсност, хранљива јела, пуноћа укуса и једноставна припрема.

Основни састојци руских јела су најчешће житарице, поврће, воће, шумски плодови, зачини, морска и речна риба, месо и млечни производи. Најтипичнија свакодневна јела су густе поврћне чорбе, незаобилазне слане и слатке каше од житарица, богато пуњена теста, салате, јела с јајима, надевена риба и месо, кефир, павлака и кисело млеко…    

Сланина

© Flickr / Andre GlechikoffСланина
Сланина - Sputnik Србија
Сланина

Руси воле овај традиционални специјалитет. Комад сланине са леђа или стомака свиње, маринира се зачинима. Једе се сирова као мезе уз алкохол или једноставно као прилог уз топла јела.

Каша

© Sputnik / Victor Tolochko / Уђи у базу фотографијаКаша
Каша - Sputnik Србија
Каша

Каше су веома популарна храна у Русији. Ово једноставно јело је прави се од овса, пшенице, брашна, хељде, јечма или кукуруза, кува се у води, млеку или мешавини оба. Служи се топла и једе у било које доба дана. Може бити слатка или слана.

Квас

© Sputnik / Руслан КривобокКвас
Квас - Sputnik Србија
Квас

Руско пиће квас је припремљено ферментацијом ражаног брашна и слада. Такође се може направити од црног хлеба. Често се додаје воће током припреме. Ово пиће може али не мора бити алкохолизовано и веома је популарно на лето када се продаје на скоро сваком ћошку у земљи.

Пихтије

© Фото : PixabayПихитије
Пихитије - Sputnik Србија
Пихитије

Пихтије су је веома специфичнo јело. Праве се од желатинастог дела меса којем се додају зачини и поврће — шаргарепа, бели лук и грашак — и комадићи меса пилетине или свињетине. Веома је популарно на породичним прославама.

Харинга под покривачем

© ФотоХаринга под покривачем
Харинга под покривачем - Sputnik Србија
Харинга под покривачем

Харинга под покривачем је слојевита салата изузетно цењена у Русији. Основни састојак увек је усољена харинга, следећи слојеви се састоје од куваног поврћа —шаргарепе, цвекле, кромпира и мајонеза. Састојци не морају да се ређају по одређеном редоследу.

Кисели купус 

CC0 / Pexels / Кисели купус
Кисели купус - Sputnik Србија
Кисели купус

Кисели купус је веома популарно јело не само у Русији него и код Срба, али и другим европским земљама. Јело се припрема од лишћа купуса које се ферментише у сланој води. Уопштено, користи се као прилог за топла јела.

Окрошка

Окрошка хладна супа је традиционално јело руске кухиње. Постоје различити начини да се припреми, али класична верзија се прави од мешавине поврћа — краставца, ротквица, сецканог кромпира, куваних јаја и шунке. Састојци се додају у смешу кваса или кефира. Супа је веома популарна на лето због освежавајућег укуса.

Кисељ и компот

© Wikipedia / KagorКисељ
Кисељ - Sputnik Србија
Кисељ

Кисељ и компот су слатки напици који се обично конзумирају заједно са храном. Кисељ је заслађени сок од воћа, згуснут кукурузним или кромпировим скробом, коме се додаје свеже или сушено воће. Компот се добија кувањем воћа — јагода, кајсија, брескви, јабука, рабарбара и других — у великој количини воде. Оба пића су безалкохолна и могу се служити топла или хладна.

Винегрет 

© Wikipedia / Loyna Винегрет
Винегрет - Sputnik Србија
Винегрет

Винегрет или руски прелив је салата од поврћа — репе, кромпира, шаргарепе, куваним и исецканим на квадратиће и киселог купуса или краставаца. Међутим, упркос имену, сирће није део модерног рецепта винегрета.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала